POZADINA SAMOUBISTVA TINEJDŽERKE IZ SELA POPOVAC: Deca se ubijaju zbog video-igrica?!
Foto: Kurir

ALARMANTNO

POZADINA SAMOUBISTVA TINEJDŽERKE IZ SELA POPOVAC: Deca se ubijaju zbog video-igrica?!

Crna Hronika -

Proverava se da li se sedamnaestogodišnja I. S. obesila o orah zbog lošeg uticaja kompjuterske igrice "Rule of Rose", koja je nastala u Japanu

Troje tinejdžera izvršilo je samoubistvo u Srbiji u julu, a poslednja u nizu je I. S. (17) iz sela Popovac kod Niša, koja se prekjuče obesila o orah u dvorištu porodične kuće.

Prema rečima naših sagovornika, razlozi zbog kojih maloletnici odluče da dignu ruku na sebe su različiti. Statistika pokazuje da uzrok suicida mogu biti ljubavni problemi, problemi u školi, vršnjačko nasilje, a kao jedan od mogućih uzroka sve češće se pominje i loš uticaj video-igrica, koje mladi masovno igraju.

foto: Facebook

Najnoviji slučaj samoubistva I. S. iz Popovca uznemirio je Srbiju, a policija proverava i mogućnost da je tinejdžerka sebi oduzela život upravo zbog kompjuterske igrice "Rule of Rose".

- U pitanju je horor igrica koja je nastala u Japanu 2006. godine, ali je zbog bizarnosti zabranjena u nekim evropskim zemljama. Sumnja se da je I. S. igrala ovu igricu s prijateljima, a mnogi njeni vršnjaci, koji su joj prijatelji na društvenim mrežama, imaju fotografije s motivima iz ove morbidne igrice. Takođe, prema rečima nekih poznanika I. S., ona je bila posebna i specifična devojka. Oblačila se u crno, soba joj je bila okrečena u crno - kaže naš sagovornik i dodaje da je ona bila nadarena za crtanje, a da su motivi njenih crteža navodno bila lica bez očiju, kao i obešena deca.

foto: Facebook

Psihijatar Mladenović Identifikovala se s likom iz igrice

Psihijatar Ivica Mladenović objašnjava da je tinejdžerka verovatno svojim ponašanjem slala signale koji nisu na vreme prepoznati. - Opis situacije ukazuje na introvertnu osobu, na nešto što bi se moglo nazvati i specifičnom strukturom ličnosti, a koju karakteriše specifičan način razmišljanja i distanciranje od okoline. Reč je o veoma mladoj i nezreloj osobi. Ona se izolovala i skliznula u drugi svet. Na neki način, devojka je bila pogodno tle za razne uticaje opasnih video-igrica - kaže Mladenović i dodaje da se I. S. najverovatnije identifikovala s junakinjom igrice.

foto: Facebook

Roditelji nastradale devojčice nisu želeli da govore o tragediji, ali je njen deka S. S. rekao da je bila devojka za primer, odlična u školi, ali je mnogo vremena provodila za kompjuterom.

- Ona je pet-šest sati dnevno bila za kompjuterom. Prelepo je crtala. To su bile neke neobične slike, kako kažu avangardne. Bila je izuzetno pametno i napredno dete, odlična učenica u školi za optičare. Strašno je što su zakoni takvi da ne možeš detetu ni da podvikneš, a kamoli da ga udariš. Kada smo shvatili da je nestala, ja sam mislio da je, kao i svi mladi, uhvatila neku svoju priču, da je otišla s nekom drugaricom, da ima nekog tajnog momka. Nisam ni slutio da će ovo da nas zadesi - priča ožalošćeni deda.

foto: Facebook

Prijatelj ožalošćene porodice rekao je za Kurir da su priče da se I. S. ubila zbog igrice sulude.

Dva kraja Ubistvo ili samoubistvo

Glavni lik psihološke horor igrice "Rule of Rose" je devetnaestogodišnja Dženifer, koja je neprilagođena, a čitava igrica ima koncept misterioznih i neprilagođenih devojčica. Njen zadatak je da istražuje i rešava zadatke koji su joj zadati, a kreće se po mapi. U igri koristi oružje, uglavnom kuhinjske noževe i cevi, dok su joj neprijatelji lutke veličine dece, ali izobličenih lica. Igrica može da se završi na dva načina. Jedan je da ona ubije jednog od likova iz igrice, a drugi je da taj lik izvrši samoubistvo.

Činjenice o igrici

- Nastala u Japanu 2006. godine za platformu plejstejšn 2 - Zbog uznemirujućeg sadržaja zabranjena u Engleskoj - Italijanski političar Franko Fratini rekao je da igrica sadrži "opscenu surovost i brutalnost" - U igrici se pominje i vršnjačko nasilje

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/Foto:Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track