VATROGASAC KOJI JE IZVLAČIO STRADALE IZ UNIŠTENIH VOZILA U NESREĆI KOD ZAJEČARA: Spaseni životi su najveća nagrada za posao koji radim
Foto: Kurir / S.B.

bezbroj intervencija

VATROGASAC KOJI JE IZVLAČIO STRADALE IZ UNIŠTENIH VOZILA U NESREĆI KOD ZAJEČARA: Spaseni životi su najveća nagrada za posao koji radim

Crna Hronika -

- Jedino što mi prolazi kroz glavu kada izađem na teren kada se desi saobraćajna nesreća jeste da spasem živote povređenima. Da ih što pre izvučem iz vozila. Spaseni životi su moja najveća nagrada za posao koji radim.

Ovako za započinje priču Dragan Živanović (39), rukovodilac i vođa vatrogasno-spasilačke grupe MUP-a iz Zaječara koja je u nedelju uveče na putu Zaječar - Paraćin spasavala povređene iz stravične saobraćajne nesreće u kojoj su nastradali devetogodišnji dečak i jedan muškarac, dok je dvoje dece teško povređeno.

foto: Kurir / S.B.

Živanović je zajedno sa još dvojicom kolega tog dana bio u smeni i odmah pošto su primili poziv za intervenciju krenuli su ka mestu nesreće, navodi Blic.

Njegova fotografija kako sedi naslonjen na gotovo uništen automobil od udesa dok na rukama drži povređenog obišla je i potresla čitavu javnost, a ovaj hrabri pripadnik MUP-a ispričao je detalje te kobne nedelje koja je odnela dva života.

- Kada smo stigli na mesto nesreće, zatekli smo sledeći prizor: jedan auto marke "škoda super b" crne boje bio je van puta u kanalu, dok je "folksfagen pasat" bio na putu. Pored njega, na asfaltu ležalo je povređeno dete koje ne znamo kako je tu završilo. Sa njim je pričala neka žena. Druga dvojica dečaka već su bila na putu ka bolnici - priča sagovornik.

Vatrogasac je činio sve da izvuče povređene

- Video sam da je vozač "pasata" povređen i svestan. Međutim, suvozač iz "škode" bio je nepomičan i nije davao nikakve znake života. Njegova vrata sam isekao odmah i njega smo prvo izvukli napolje kako bi mu bila pružena lekarska pomoć. Odmah nakon toga smo izvukli vozača "pasata" tako što sam isekao njegova leva vrata. Njemu je slomljena desna noga i sve vreme se žalio na jake bolove u njoj. Onda smo ga izneli iz vozila. Ja sam se naslonio na vozilo, a on je bio naslonjen na mene pola sata dok Hitna pomoć, nakon što je povređenu decu odvezla u bolnicu, nije došla po njega - kaže Dragan.

Ovaj čovek u vatrogasnoj brigadi MUP u Zaječaru radi punih 16 godina, a kroz karijeru je često bio svedok tragedija na putu. Kako kaže, intervencija na putevima bilo je mnogo, toliko da im ne zna broj.

foto: Kurir / S.B.

- Neko mora taj posao da uradi. Ja moram to da uradim. Tog momenta kada se nađem na mestu nesreće sve se isključuje, privatan život, sve, jer posao mora da se uradi najbolje moguće, u pitanju su životi ljudi - priča naš sagovornik.

Brzina u njegovom poslu je najbitnija, a on dodaje da prvo šta rade i on i njegove kolege jeste spasavanje najugroženijih u udesu. Često, zbog teških povreda koje zadobiju učesnici nesreće, upravo pripadnici vatrogasno-spasilačke grupe predstavljaju jedinu sponu između života povređenih i smrti.

Većini njih baš oni su spasli živote, a upravo spaseni životi, kako naglašava naš sagovornik, najveća su mu nagrada za predan i posvećen rad.

(Kurir.rs/Blic, B.Bogosav)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track