ZAMENIK NAČELNIKA VTK DRAGAN JOVANOVIĆ: Sajber-kriminalci ozbiljna pretnja na internetu!
Foto: Marina Lopičić

intervju

ZAMENIK NAČELNIKA VTK DRAGAN JOVANOVIĆ: Sajber-kriminalci ozbiljna pretnja na internetu!

Crna Hronika -

Prevaranti koriste razne metode kako bi doveli žrtvu u situaciju da je ucenjuju za novac

Krađa profila na društvenim mrežama, identiteta i ličnih podataka, kao i prevare s platnim karticama i lažne nagradne igre najčešći su vidovi sajber-kriminala s kojim se bori Odeljenje MUP Srbije za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK).

Dragan Jovanović, zamenik načelnika VTK, u intervjuu za Kurir kaže da na internetu vreba mnogo opasnosti.

- Sve se svodi na novčanu korist, bilo da je reč o platnim karticama, krađi profila na društvenim mrežama ili nekom drugom vrstom prevare, kako bi prevarant doveo žrtvu u situaciju da može da je ucenjuje ili pak da dobijeni materijal može da prodaje, kao što je slučaj kod pedofilije ili fotografija. Prevaranti koriste i viruse trojance da bi se dokopali ličnih podataka žrtava - kaže Jovanović.

Šta je krivično delo na internetu?

- Tužilaštvo određuje da li nešto ima elemenata krivičnog dela ili ne. Mi kao policajci možemo da istražimo da li je nešto potencijalno krivično delo, ali tužilac odlučuje. Srećna okolnost je to što VTK ima poseban zakon za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Koje su najčešće prevare?

- U grupu najčešćih internet prevara spadaju krađe ličnih podataka i identiteta, kao i zloupotrebe platnih kartica.

Kakva je saradnja s društvenim mrežama?

- S Fejsbukom imamo odličnu saradnju, koju smo gradili godinama, dok je saradnja s Tviterom loša. Tviter je mnogo zatvoreniji jer gaji politiku da su oni oaza, ostrvo slobodnih reči. Iako je Fejsbuk najliberalniji, ni oni ne daju podatke tek tako.

Kako zaštititi privatnost na internetu?

- Privatnost je veoma ugrožena, ali za takvu situaciju nisu krivi samo hakeri koji kradu podatke, krivi su i korisnici društvenih mreža koji su svoju privatnost poništili. Drastično izlaganje privatnosti u javnost nije preporučljivo.

Kako funkcioniše VTK?

- Mi smo sigurno najbolje opremljena policijska jedinica u Srbiji, ali ne možemo da se merimo sa stranim kolegama. Trudimo se da imamo dobru međunarodnu saradnju jer je njihova pomoć dragocena. Do sada smo imali mnogo uspešnih akcija.

Lažne nagradne igre

Ne nasedajte na trikove sa lažnih sajtova

- U Srbiji vlada prava pošast na internetu, a odnosi se na lažne nagradne igre sa lažnih sajtova. Sve što treba da uradi korisnik je da pošalje sliku nekog ličnog dokumenta, pasoša ili lične karte, kako bi osvojio automobil ili telefon. Iz dana u dan sve je više prevarenih, a neverovatno je da su žrtve od doktora nauka do kafe-kuvarica. Upozoravamo građane da nikom ne šalju dokumenta i lične podatke - kaže Dragan Jovanović.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/Foto:Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja