Najnovije vesti

NOVAKA ZAUSTAVILI POLICAJCI, PA GA PREDALI ZEMUNSKOM KLANU: Saša Đajić i Milan Radukić posle 21 godinu na optužnici za otmicu Stevanića (22) koji se posle traume UBIO!
Foto: Kurir

stravična priča

NOVAKA ZAUSTAVILI POLICAJCI, PA GA PREDALI ZEMUNSKOM KLANU: Saša Đajić i Milan Radukić posle 21 godinu na optužnici za otmicu Stevanića (22) koji se posle traume UBIO!

Crna Hronika

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv dvojice policajaca i dvojice bivših pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počinili razbojništvo, a tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćeni sud pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, zvanog Džaja, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Oni se optužnicom terete za krivično delo razbojništva.

Portparol Višeg suda Bojana precizirala je da je krivično vanpretresno veće 17. septembra donelo rešenje kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužioca.

Na ovo rešenje optuženi i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta, 21 godinu nakon izvršenja krivičnog dela za koje se sumnjiče.

Viši sud u Beogradu je tada odbio predlog tužilaštva da im odredi pritvor, dok je Ristić već bio u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela koja je počinio kao pripadnik "zemunskog klana".

foto: Privatna arhiva

Đajiću je tada određen kućni pritvor, koji mu je ukinut u toku istrage, pa se sada brani sa slobode.

Detalji optužnice nisu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević.

Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova - prva otmica klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...