CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA: Ko ubija babe po Beogradu?!
Foto: hronika od pre jednog veka

NEDELJOM U KURIRU

CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA: Ko ubija babe po Beogradu?!

Crna Hronika -

Bivša garderoberka Železničke stanice Katarina Ivanović zadavljena je u svom stanu samo nekoliko dana nakon što je policija pronašla unakažen leš beogradske milionerke Drage Mitrićević. Dok beogradska policija još živo traga za tajanstvenim zločincem koji je na onako divljački način ubio staru prestoničku milionerku, odigrao se još jedan događaj, koji se po svojoj zagonetnosti donekle poklapa s misterijom iz Ulice kralja Milana.

foto: hronika od pre jednog veka

Ovim rečima beogradski dnevnik Vreme započeo je izveštaj o zločinu koji se dogodio 10. februara 1933, kada je u kući broj 10 u Jatagan-mali pronađen leš bivše garderoberke Železničke stanice Katarine Ivanović, rodom iz Niša.

Štedela novac Htela da se vrati mužu

Ubijena Ivanovićeva je, prema izjavama svedoka, planirala da se vrati u Niš i potraži jednog od svojih bivših muževa, s kojim je u braku provela samo deset dana. Pošto se nikako nisu slagali, Ivanovićeva je otišla za Beograd, gde je provela nekoliko godina radeći na Železničkoj stanici. Svojoj kumi je kazala da želi ponovo da okuša bračnu sreću, u čemu je verovala da će joj pomoći novac koji je imala na knjižici.

Nesrećna žena pronađena je zadavljena u svom krevetu, ukočenih ruku, otvorenih usta i iskolačenih očiju, a na vratu su joj bili vidljivi podlivi i otisci šaka. Zločin je otkrila žrtvina kuma, koja je po dogovoru došla kod nje u stan kako bi joj pomogla da se spakuje jer je planirala da otputuje u Niš. Pošto starica nije otvarala vrata, kuma je pozvala gazdaricu kuće, koja je kroz staklo i zavesu na vratima videla leš žene u krevetu.

Alarmirana je policija, koja je provalila u stan Ivanovićeve i zatekla jeziv prizor. Inspektori su odmah počeli da saslušavaju komšije žrtve, ali i njenu kumu koja je otkrila vrlo zanimljive detalje za dalju istragu.

foto: hronika od pre jednog veka

Iako su staricu svi smatrali osobenjakom koji ne voli ni sa kim da se druži, nekoliko dana uoči zločina gotovo da nije bilo onih koji nisu primetili promenu raspoloženja Ivanovićeve. Kuma je otkrila da je ubijena žena planirala da se vrati svom bivšem mužu u Niš i počne novi život, kao i da je prethodno sa štedne knjižice podigla određenu svota novca kako bi trenutno namirila neke troškove.

S obzirom na to da je na knjižici ostala daleko veća svota, koju je Ivanovićeva godinama skupljala, policiji je odmah bilo jasno da je motiv zločina koristoljublje.

Policiji istovremeno nije bilo jasno kako je zločinac mogao da se ušunja u stan žrtve, a da ga baš niko od komšija i ostalih stanara ove siromašne beogradske četvrti ne primeti. Indicije su ukazivale da bi istragu trebalo usmeriti najpre na komšiluk, a već sutradan policija je privela dve osobe za koje se sumnjala da su odgovorne za zločin, među njima i jednog starca, inače tasta gazdarice kuće.

Kurir.rs/Ivan Milićević/foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track