Viši sud ponovo odlučuje o Stefanu Kariću

Viši sud ponovo odlučuje o Stefanu Kariću

Crna Hronika -
Odluka je ukinuta iz procesnih razloga, a Prvom osnovnom sudu je naloženo da o Karićevom zahtevu donese odluku - odnosno da njegovu molbu usvoji ili je odbije

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku Prvog osnovnog suda kojom je odbačena molba Stefana Karića (27) za odobrenje da kaznu od godinu dana zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće preinači na kućni zatvor, odnosno da mu dozvoli da kaznu odsluži u svojoj kući.Odluka je ukinuta iz procesnih razloga, a Prvom osnovnom sudu je naloženo da o Karićevom zahtevu donese odluku - odnosno da njegovu molbu usvoji ili je odbije.

Po nalazu vršioca funkcije predsednika Apelacionog suda ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da odluka kojom je već jednom odbijen zahtev Karića za omogućavanje da kaznu služi u svojoj kući ima karakter presuđene stvari, jer se ne radi o odluci kojom se okončava postupak već određuje način izvršenja kazne, rekla je portaprol suda Mirjana Piljić."Potrebno je stoga da prvostepeni sud ponovo ceni sve okolnosti slučaja i donese odluku", naglasila je ona.Prvi osnovni sud nedavno je odbacio Karićev zahtev jer smatra da je taj predmet već pravosnažno okončan jer je Apelacioni sud u Beogradu u septembru prošle godine presudio da Karić mora kaznu da služi u zatvoru.Prethodno je u decembru 2010. Apelacioni sud doneo pravosnažnu presudu kojom je Karić osuđen na zatvorsku kaznu jer je "bezobzirnom vožnom" pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređena njegova saputnica Stanislava Pavlović (35) 2005. godine.

Apelacioni sud je tom odlukom preinačio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda kojom je Karić bio kažnjen novčanom kaznom od 800.000 dinara.

Potom je Prvi osnovni sud u Beogradu 15. jula 2011. godine usvojio predlog Karića i dozvolio mu da kaznu izvrši u kućnom zatvoru - tako što ne sme napuštati prostorije u kojima stanuje, uz primenu mere elektronskog nadzora, ali je i tu odluku pobio Apelacioni sud i u septembru potvrdio svoju raniju pravosnažnu presudu da Karić mora da ide u "klasični" zatvor.Prema obrazloženju Apelacionog suda, posledice koje je pretrpela Pavlovićeva, kao i ispoljena bezobzirnost Karića koja se ogleda u brzini kojom je upravljao vozilom i drugim okolnostima krivičnog dela, ukazuju da prema njemu ne bi bilo opravdano odobrenje kućnog zatvora.

Stefan Karić je 1. decembra 2011. trebalo da se javi na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj skeli, ali je tražio odlaganje što je sud više puta odbio.

Sin odbeglog biznismena Sretena Karića, optuženog za malverzacije sa kompanijom "Mobtel", osuđen je zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja učinjenog iz nehata, jer je 29. aprila 2005. godine, kada je imao 20 godina, vozio auto BMW brzinom od 148 kilometara na sat, u alkoholisanom stanju, udarivši u banderu na Dedinju.Tom prilikom Pavlovićeva, koja je imala 10 godina više od njega, zadobila je teške telesne povrede.

Stefan Karić je 2007. u Drugom opštinskom sudu bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Okružni sud 2008. tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje, koje je prvostepeno okončano pomenutim novčanim kažnjavanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track