Sprečen šverc 93.000 evra na Gradini

Šverc

Sprečen šverc 93.000 evra na Gradini

Crna Hronika -
Carinici kod nemačkog državljanina Turskog prokela u koferu pronašli 93.000 evra

BEOGRAD - Na graničnom prelazu Gradina carinici su osujetili pokušaj nemačkog državljanina turske nacionalnosti, da prokrijumčari 93.000 evra iz Srbije, saopštila je Uprava carina.

Kako je navedeno, na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi za carinjenje, A.A. je odgovorio da u džepovima pantalona ima oko 10.000 evra, međutim daljom detaljnom kontrolom automobila i prtljaga, u pantalonama koje su se nalazile u koferu carinici su otkrili još 93.000 evra.

Putniku je dozvoljeni iznos od 10.000 evra vraćen, dok je preostalih 93.000 evra privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

U saopštenju je navedeno da je od juna 2008. godine limit za iznos deviza iz zemlje povećan na 10.000 evra, kao i da je unos novca u zemlju i dalje neograničen, ali da su svi putnici u obavezi da, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Putnik koji pomenutu sumu unosi, odnosno iznosi iz zemlje, prijavljuje to na obrascu prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track