MERE NA IMOVINU BEOGRAĐANKE ZBOG PRANJA NOVCA U ITALIJI: Sumnjiči se da je učestvovala u ilegalnim klađenjima sa 68 ljudi
Foto: Vlada Šporčić

kriminal u inostranstvu

MERE NA IMOVINU BEOGRAĐANKE ZBOG PRANJA NOVCA U ITALIJI: Sumnjiči se da je učestvovala u ilegalnim klađenjima sa 68 ljudi

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu odredio je danas privremenu meru obezbeđenja oduzimanja imovinske koristi radi obezbeđenja novčanog potraživanja od Ivanke I., koja je u Italiji osumnjičena za pranje novca stečenog ilegalnim klađenjem.

Ona nije uhapšena u akciji italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije od pre dva dana, ali je protiv nje pokrenuta istraga u toj zemlji. Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal je povodom tog postupka pre dva dana donelo naredbe o zabrani raspolaganja za njena dva stana površine 136 i 200 kvadratnih metara na Novom Beogradu i Vračaru.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak danas, u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći povodom predloga Tužilaštva za organizovani kriminal, doneo rešenje kojim je odredio privremenu meru obezbeđenja oduzimanja imovinske koristi radi obezbeđenja novčanog potraživanja.

Tom odlukom Ivanovićevoj je zabranjeno da otuđi odnosno optereti nepokretnost čiji je vlasnik ili druga stvarna prava koja su upisana u njenu korist na nepokretnostima, uz upis zabeležbe zabrane u Katastru nepokretnosti.

Ovim rešenjem je Republičkom geodetskom zavodu - Službi za katastar nepokretnosti, naloženo da izvrši upis zabeležbe zabrane otuđenja odnosno opterećenja nepokretnostu čiji je vlasnik Ivanovićeva.

Sud je pojasnio da će ova privremena mera trajati do drugačije odluke suda, a najduže do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se protiv osumnjičene vodi u Italiji.

To znači da će mera trajati najduže do dostavljanja dokaza o uplati novčanog iznosa na ime imovinske koristi pribavljene krivičnim delom određenog pravnosnaznom presudom suda Italije, odnosno ukoliko ona bude pravnosnazno oslobođena od optužbe, ili bude odbijena optužba ili se obustavi istraga koja se vodi protiv nje u Italiji.

Pod rukovodstvom italijanskog tužioca za borbu protiv mafije pre dva dana je u Italiji uhapšeno 68 osumnjičenih zbog pranja novca stečenog ilegalnim klađenjem i zaplenjeno je ukupno 753 miliona evra.

U okviru te istrage, sprsko tužilaštvo je pokrenulo finansijsku istragu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track