Najnovije vesti

UHAPŠENO PET OSOBA ZBOG PREVARE SA DAJNERS KLUBOM:  Pravili lažne finansijske izveštaje, napravili štetu od 20 miliona evra
Foto: Dado Đilas, Foto: Kurir

malverzacije

UHAPŠENO PET OSOBA ZBOG PREVARE SA DAJNERS KLUBOM: Pravili lažne finansijske izveštaje, napravili štetu od 20 miliona evra

Crna Hronika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu pet osoba zbog zloupotrebe službenog položaja i malverzacija u vezi kompanije Diners Club International Belgrade.

Uhapšeni su Obrad Sikimić (57) i Enes Zajmović (60), bivša odgovorna lica privrednog društva ”Diners Club International Belgrade” d.o.o. Beograd, i Nebojša Stanivuković (44) i Ivana Petković (39), bivša odgovorna lica Sektora opštih i pravnih poslova i Sektora finansija istog privrednog društva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

foto: Shutterstock

Uhapšena je i Jasminka Ilić (64) bivše odgovorno lice za Sektora za finansije privrednog društva ”Diners Club International Belgrade”, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.

Sumnja se da je Sikimić, odgovorno lice privrednog društva „SKB Capital S.A.“ iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva „Diners Club International Belgrade“, u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finanisijskih izveštaja u cilju prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata privrednog društva ”Diners Club International Belgrade” d.o.o.

Sikimić se sumnjiči da je tokom 2015. i 2016. godine nalagao Zajmoviću, a on Ivani Petković i Jasminki Ilić da izvrše promene u finansijskim izveštajima kako bi se finansijski rezultat i stanje „Diners Club International Belgrade“ prikazali pozitivnim.

Njih dve su, kako se sumnja, ovo činile na taj način što su menjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu Zajmovića, dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iako svesni činjenice da su finansijski pokazatelji izmenjeni i da ne prikazuju realno finansijsko stanje privrednog društva ”Diners Club International Belgrade” oni su, kako se sumnja, u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavncima „Erste Card Club“ d.o.o. Zagreb dostavili tako lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela „Diners Club International Belgrade“.

Među tim izveštajima bio je i konačni finansijski izveštaj od 28. februara prošle godine u kojem je stanje obaveza prema dobavljačima prikazano umanjenim za 7.140.798 evra, stanje potraživanja prema kupcima prikazano uvećanim za 12.535.040 evra, a stanje obaveza prema članovima po osnovu položenih a neproknjiženih depozita prikazano umanjenim za oko 685.368 evra.

Na ovaj način „Erste Card Club“ d.o.o. Zagreb pričinjena je šteta od 20.361.197 evra, dok je Sikimić, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra, navodi se u saopštenju MUP-a.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...