Najnovije vesti

POZNATI BEOGRADSKI PREDUZETNIK IZA REŠETAKA! Obrad Simikić, bivši predsednik Dajners kluba, osumnjičen za prevaru od čak 20 MILIONA EVRA!
Foto: Klub privrednika

ODREĐEN PRITVOR DO 30 DANA

POZNATI BEOGRADSKI PREDUZETNIK IZA REŠETAKA! Obrad Simikić, bivši predsednik Dajners kluba, osumnjičen za prevaru od čak 20 MILIONA EVRA!

Crna Hronika

Specijalni sud odredio je pritvor do 30 dana Obradu Sikimiću (57), bivšem predsedniku "Diners Club International Beograd" koji je pre nekoliko dana uhapšen sa nekadašnjim saradnikom Enesom Zajmovićem (39), kao i Nebojšom Stanivukovićem (44) i Ivanom Petković (39), rukovodiocima različitih sektora iz iste kompanije, zbog sumnje da su oštetili firmu iz Hrvatske za više od 20 miliona evra"

 

Uhapšeni Sikimić se na poziciji direktora Diners Club International Beograd nalazio nakon sankcija, od 1996. godine, kada je pomenutu frašizu doveo u region, nakon što je od 1983. godine bio na različitim pozicijama u pomenutoj kompaniji. DCI je srpskoj franšizi 2001. godine dodelio i nagradu za najuspešniju mladu franšizu u konkurenciji od 186 zemalja, a sam Sikimić je 2012. godine dobio nagradu Najevropljanin.

 

Sikimić je do 2007. godine bio i član upravnog odbora FK "Partizan", kada zbog neslaganja sa politikom kluba u vezi sa smenom Nenada Bjekovića zajedno sa Nebojšom Vujovićem i Igorom Milanovićem dao neopozivu ostavku.

Ipak, od dobijanja priznanja počinje i propast Sikimića i DCIB u Srbiji.

Već sledeće, 2013. godine počinju spekulacije u vezi sa tim ko je dozvolio DCIB da izdaje platne kartice i kredite.

 

Naime, tada je NBS upozorila da ova firma ne radi po zakonu, te da niko osim banaka ne može da se bavi izdavanjem platnih kartica. Uredba o klasifikaciji delatnosti po kojoj "Diners" kao firma nije u nadležnosti NBS registrovana za obavljanje "ostalih usluga kreditiranja" što podrazumeva izdavanje kredita i platnih kartica, doneta je 2010. godine, odnosno pet godina nakon što je Zakonom o bankama propisano da se navedenim poslovima ne može baviti niko osim banke.

 

Tek usvajanjem Zakona o platnim uslugama, čija je primena počela 1. oktobra 2015. godine, stvorene su pravne pretpostavke da se ova kompanija uvede u sistem nadzora, odnosno kontrole zakonitosti poslovanja, što je i urađeno nakon dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, 11. februara 2016. godine.

NBS je nakon uspostavljanja posredne kontrole odmah nakon dobijanja dozvole za rad, već u novembru 2016. NBS započela i neposrednu kontrolu poslovanja ove platne institucije i na osnovu prezentovane dokumentacije uočene su brojne nepravilnosti.

 

(Kurir.rs/Blic-N.Govoruša)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...