SLUČAJ BEKO: Švajcarci iskulirali srpski sud, ODLOŽENO SASLUŠANJE IVANA ADROVCA PUTEM VIDEO LINKA

viši sud u beogradu

SLUČAJ BEKO: Švajcarci iskulirali srpski sud, ODLOŽENO SASLUŠANJE IVANA ADROVCA PUTEM VIDEO LINKA

Crna Hronika -

Ivan Adrovac, navodni pripadnik razbojničke bande "Pink panteri", koji je danas trebalo da bude ispitan kao svedok na suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, trebalo bi da iskaz pred beogradskim Višim sudom da tek 24. januara, jer Švajcarska u kojoj služi zatvorsku kaznu, i dalje nije odgovorila na zahtev pravosudnih organa Srbije da mu se omogići svedočenje putem video-linka.

foto: Marina Lopičić

U pitanju je, podsetimo, suprug Maje Adrovac, optužene za pomaganje u slučaju pokušaja ubistva biznismena. Njoj se pred Višim sudom u Beogradu sudi zajedno sa bivšim pripadnikom "zemunskog klana" Aleksndrom Zdravkovićem koji je optužen da je pucao u Beka pred njegovom kućom na Senjaku, u novembru 2014.

Ivan Adrovac, koji se više puta dovodio u vezu sa slučajem Beko, ali nikada nije optužen, trebalo je da svedoči putem video-linka iz švajcarskog zatvora gde služi višegodišnju kaznu zbog više pljački u toj državi.

Sud je putem međunarodne pravne pomoći zatražio od Švajcarske da se omogući Adrovčevo saslušanje iz zatvora, ali do danas nije zvanično odgovoreno o tom zahtevu.

Današnji prtetres je zbog ovog najavljenog svedočebnja održan u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, gde postoji tehnička podrška za obavljanje svedočenja putem video-linka.

Iako Adrovac nije danas saslušan, suđenje njegovoj supruzi i prijatelju Aleksnadru Zdravkoviću, nastavljeno je saslušanjem veštaka biološke struke Feđe Puače, koji je radio na veštačenju DNK tragova Maje Adrovac, koji su pronađeni na ispaljenim čaurama.

Ovi tragovi zapravo su jedini dokaz protiv Adrovčeve, a nakon što je veštak Dušan Keckarević tokom prethodnog postupka rekao da su oni mogli biti preneti na projektile i sekundarnim putem, optužena je oslobođena krivice.

Tu presudu je međutim, ukinuo Apoelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, a veštak je tokom ponovljenog postupka izdao dopunski nalaz u kome je tvrdio da je Adrovčeva nedvosmilseno držala projektuile u rukama neposredno pre nego što su ispaljeni u biznismena.

Odbrana je dopunsko veštačenje ocenila kao očiglednu pristrastnost i manipulaciju veštaka, što sada pokušavaju da dokažu i njihovi stručni saradnici koji ispituju veštake.

(Kurir.rs./I. Milićević/Foto: Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track