Kineski misionari varali Beograđane
Foto: Arhiva

Nedeljom u Kuriru CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA PREVARA Slučaj dvojice svetskih pustolova

Kineski misionari varali Beograđane

Crna Hronika -

Hit Čan Co Nan i Čan Nan Hjun uhapšeni su nakon što je policija utvrdila da su po Jugoslaviji prodavali lažna pisma bogaBrame, kao i da za njima traga berlinska policija zbog krađe

Policija je privela dvojicu Kineza koji su se pod sumnjivim okolnostima obreli u Beogradu, a nakon što inspektorima nisu uspeli da prodaju priču da se bave misionarskim radom, utvrđeno je da su u pitanju odbegli razbojnici za kojima je bila raspisana međunarodna poternica.

Vest o neobičnom hapšenju objavljena je aprila 1928. u beogradskom dnevniku Vreme, zajedno sa fotografijama dvojice kineskih državljana koji su se predstavljali kao misionari svojih sunarodnika koji žive u Severnoj Americi. Njihov boravak u Beogradu učinio se policiji sumnjivim, zbog čega su ih priveli na saslušanje. S obzirom na to da su im i putne isprave delovale falsifikovano, određen im je pritvor dok policija zvanično ne utvrdi pravi razlog njihovog dolaska u Jugoslaviju.

- U trenutku kada je sprovođen u pritvor, stariji misionar Čan Co Nan izvadio je iz džepa svežanj hartija, koje je pokazao isledniku, tvrdeći da su to fotokopije originalnog pisma boga Brame - istočnjačkog božanstva i oca svih ljudi. Kinez je pokušao da ubedi islednika da će mu pismo doneti večno blagostanje, kao i da će moći da predoseti svaku nesreću koja mu preti - pisalo je u tekstu Vremena.

foto: Arhiva

Jedan proteran, drugi zadržan

„FAKIRSKIM TRIKOVIMA“ UNAKAZIO DVOJICU SUBOTIČANA

Čan Co Nan je ubrzo proteran iz Jugoslavije, a protiv njegovog saputnika Čan Nan Hjuna povela se istraga zbog jednog incidenta u Subotici. Dnevnik Vreme izvestio je da je Hjun „nekakvim fakirskim trkovima“ osakatio dvojicu Subotičana, zbog čega je zadržan u zatvoru, a kasnije izveden pred sud.

Islednik u ovu priču nije poverovao, a potom se uputio u arhivu i kartoteku policijske uprave kako bi proverio da li u njoj ima bilo kakvih informacija o uhapšenim Kinezima jer mu je čitava priča o njima delovala poznato. Ispostavilo se da je bio u pravu jer je već u prvim minutima pretrage pronašao dve poternice berlinske policije koja je tragala za dvojicom prevaranata. Iako se imena nisu poklapala, fotografije su svedočile da su u pitanju oni isti Kinezi koje pritvorio.

Iz berlinske poternice saznao je da su Čan Co Nan i Čan Nan Hjun bili radnici jednog velikog industrijskog preduzeća u tom gradu, iz kog su otuđili veliku svotu novca. Potom su se preselili u Beč, gde su takođe opljačkali svoje poslodavce, nakon čega je poternica za njima stigla i u Jugoslaviju. Oni su, međutim, ubrzo nakon toga uhapšeni i osuđeni pred nemačkim sudom, a nakon kazne proterani su iz zemlje. Zabranu ulaska dobili su potom i od drugih zapadnih zemalja, pa su se tako na kraju obreli u Jugoslaviji.

Kurir / Piše Ivan Milićević

Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja