STRIC MU JE KRALJ SINTETIČKIH DROGA: Bojan Zarubica osuđen na 14 meseci zatvora
Foto: PrintScreen

nagodba

STRIC MU JE KRALJ SINTETIČKIH DROGA: Bojan Zarubica osuđen na 14 meseci zatvora

Crna Hronika -

Bojan Zarubica, bratanac "čuvenog" doktora - proizvođača sintetičke droge Milana Zarubice, zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, prema kojem je priznao da je bio član organizovane kriminalne grupe svog strica.

Bojan Zarubica je presudom Specijalnog suda, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, osuđen na 14 meseci zatvora, a pored zatvorske kazne sud je naložio da mu se oduzmu pronađeni narkotici, kao i prekursori, laboratorijska oprema i mašine za proizvodnju sintetičke droge.

Bojan i Milan su uhapšeni u sinhronizovanoj akciji srpske i makedonske policije, s tim što je Bojan Zarubica uhapšen u Beogradu, a Milan Zarubica u Tetovu.

Milan Zarubica, njegov stric poznat pod nadimkom "kralj sintetičkih droga", je inače lekar po struci, ali je devedesetih godina uplivao u farmaceutske vode, pa je tako postao znan u domaćoj proizvodnji lekova. Njegovo prvo hapšenje kada je imao 34 godine izazvalo je zbog toga veliko čuđenje u farmaceutskim krugovima.

U biznis sa lekovima ušao je na nagovor svoje majke 1996. godine nakon što je njegov brat Goran, inače zubar po struci i vlasnik firme Lenal NBC, iznenada preminuo. U trenutku hapšenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet preduzeća koja se bave proizvodnjom i uvozom lekove i opreme.

Boravak iza rešetaka nije ga sprečio da nastavi sa svojim dobro razvijenim biznisom, proizvodnjom droge. Kada su operativni podaci o njegovom poslovanju iz zatvora stigli do policije, ona ga je namerno puštala na vikende i dala mu povlašćen status kako bi ga uhvatila na delu.

Zarubica je ponovo uhapšen 12. maja 2011. a utvrđeno je da je ponovo koristio svoju staru laboratoriju u Staroj Pazovi, ali i laboratorije u Ugrinovcima i na Avali.

Prema informacijama Krik-a, preko firmi koje je osnivao uvozio je neophodne sirovine i uzimao u zakup prostore u Šimanovcima i Ugrinovcima u kojima je osnivao laboratorije. U svojoj odbrani naveo je da se bavio proizvodnjom leka koji je na bazi amfetamina.

Taj lek bi trebalo da bude namenjen osobama obolelim od narkolepsije (bolest spavanja), jer pospešuje budnost i koncentraciju, ali utiče i na gojaznost. Na tom njegovom "projektu" radilo je, kako je tvrdio, 30 doktora nauka. Kao šef kriminalne grupe od 15 clanova 2005. godine je bio osuđen je na 11 godina zatvora u Specijalnom sudu u Beogradu, jer je rukovodio grupom koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Dr Milan Zarubica je presudom za organizovanje proizvodnje sintetičke droge kada je uhapšen 2003. osuđen na zatvorsku kaznu, ali i na zaplenu imovine. Odlučeno je da mu se oduzmu objekti i oprema preduzeća "Lenal farma", 320.000 dolara i 89.000 evra, koji su pronađeni kod njega, 2,5 miliona švajcarskih franaka sa računa u Švajcarskoj, kao i da na račun državnog budžeta uplati deset miliona američkih dolara na ime nezakonito stečene imovine.

foto: PrintScreen

Milan je u septembru ove godine u Skoplju osuđen na 11 godina zatvora zbog proizvodnje sintetičke droge, takođe na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je zaključio sa makedonskim tužilaštvom.

Osim njega, krivicu je priznalo jo[ četvoro optuženih, među kojima i srpski državljanin Stevan Kljajić. Policija je prilikom hapšenja na dve lokacije prona[la mašine, opremu i oko 200.000 tableta koje sadrže amfetamin.

Deo kupljenih materijala za proizvodnju droge držali su u kući u makedonskom selu Batinci, a deo u kućnoj laboratoriji kod Tetova gde su i pravili amfetamin. Kako je ranije saopšteno, tada je zaplenjeno je i oko 910.000 kaptagon tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike kolicine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja