KRVAVA 2018: Godinu obeležile mafijaške likvidacije
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

RAT KLANOVA DO ISTREBLJENJA DESETINE MRTVIH KRIMINALACA U SUROVIM OBRAČUNIMA U PODZEMLJU

KRVAVA 2018: Godinu obeležile mafijaške likvidacije

Crna Hronika -

Zločini U beskompromisnom ratu kriminalnih klanova ginuli su kako njihovi najistaknutiji članovi tako i pripadnici obezbeđenja i advokati, a neretko se događalo da stradaju i nevine žrtve

Siniša Milić (45), Beograd

Likvidiran je u eksploziji automobila nedaleko od Autokomande u centru Beograda. Nepoznati napadači postavili su eksploziv ispod njegove „tojote RAV 4“, koja je oko 13 časova eksplodirala dok je stajao na semaforu. Ubijeni je navodno bio blizak Luki Bojoviću i njegovoj desnoj ruci Filipu Koraću. On je bio pripadnik policije Bosne i Hercegovine, a u srpskoj policiji radio je do 2009. godine.

Godinu za nama obeležile su brojne mafijaške likvidacije, uglavnom između pripadnika dva zaraćena kriminalna klana iz Crne Gore - škaljarskog i kavačkog.

foto: Facebook, Privatna Arhiva

Prvi zločin dogodio se na Vračaru već 1. januara 2018, a krvava serija nastavljena je i narednih dana i meseci. Likvidacije su se mahom događale na teritoriji Beograda i drugih većih gradova u unutrašnjosti, da bi krajem aprila primat u krvavim obračunima preuzela srpska mafija na teritoriji Južnoafričke Republike. Poseban nalet zločina dogodio se tokom maja i juna, kada su gotovo svakodnevno likvidacije punile stupce crne hronike. Krvava 2018. godina ostaće upamćena i po hapšenjima Jovana Vukotića, vođe „škaljarskog klana“, kao i Slobodana Kašćelana, prvog čoveka „kavačkog klana“. Vukotić, koji je navodno bliski saradnik Luke Bojovića, uhapšen je u Turskoj zbog falsifikovanog pasoša, da bi potom bio izručen Srbiji, gde je osuđen na 15 meseci zatvora. Kašćelan je pre dve nedelje uhapšen u Češkoj Republici po poternici Crne Gore, koja ga traži zbog više krivičnih dela.

Milan Miki Đuričić (48), Johanezburg

Miki Đuričić, osuđen zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, koji se 12 godina nalazio u bekstvu, likvidiran je u klasičnoj sačekuši u Johanezburgu. Na begunca su, kada je zaustavio automobil na semaforu, vatru otvorila dvojica napadača. Ubice su posle zločina pobegle, a Đuričić je preminuo na licu mesta. Miki je sahranjen u rodnoj Loznici gotovo tri meseca kasnije.

foto: Privatna Arhiva

Đorđe Mihaljević (44), Johanezburg

Trgovac dijamantima i zlatom izrešetan je oko 18 sati u klasičnoj sačekuši u Bedfordvjuu, predgrađu Johanezburga. Po istom scenariju po kom je ubijen i ubica Željka Ražnatovića Arkana, Milan Đuričić Miki, napadači su na Mihaljevića zapucali u trenutku dok je stajao na crvenom svetlu na semaforu. Na poznatog trgovca dijamantima pucala su dvojica napadača koji su njegovom „poršeu“ prišli na motorima.

foto: Privatna Arhiva

Darko Kulić (46), Johanezburg

Darko Kulić (46) iz Zemuna, nekadašnji prijatelj i saborac Đorđa Božovića Giške, ubijen je, a njegova supruga i još jedan srpski državljanin teško su povređeni u pucnjavi u predgrađu Randburg u Johanezburgu. Krvavi napad dogodio se u istom delu grada u kom je ubijen Milan Đuričić Miki. Nepoznati počinioci presreli su džip BMW X5, u kom je bio Kulić sa suprugom i još jednim prijateljem, a potom ispalili više od 30 hitaca iz automatskog oružja.

foto: Privatna Arhiva

Gorgija Darmanović Gorg (58), Beograd

Tajni agent ubijen je na Đurđevdan, u blizni Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu, kada su likvidatori ispalili hice na njega i pobegli na skuteru. Ispostavilo se da je Darmanovića usmrtio Dejan Stanković Ždrokinac, koji je ubijen tačno mesec dana kasnije u Kruševcu. Kako se kasnije ispostavilo, Darmanović je bio dvostruki agent Južnoafričke Republike i imao je kontakte u podzemlju ove zemlje.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Vojin (41) i Dejan Stanković (71), Kruševac

Vojin Stanković, sin ozloglašenog pripadnika kruševačkog podzemlja Dejana Stankovića, koji je godinama živeo u JAR ubijen je ispred kruševačkog kafića „Arabika“. Mesec dana kasnije likvidiran je i Dejan Stanković ispred hotela „Golf“ u kruševačkom naselju Prnjavor kada je nepoznati napadač u njega ispalio nekoliko hitaca iz pištolja. Sumnja se da je Stankovića ubio najbolji drug ubice njegovog sina Vojina. Motiv likvidacije je najverovatnije sprečavanje osvete, ali i određeni sukobi odranije. Šira javnost je za Ždrokince čula kada su pre tri godine bili uhapšeni zbog sumnje da su 2. marta 2014. u Čupićevoj ulici u Kruševcu ubili stomatologa i svog kuma Milutina Rokića (65).

foto: Privatna Arhiva

Đorđe Zafirović Zafir (37), Futog

Bivši zet biznismena Dragoslava Kosmajca ubijen je u centru Futoga. Na njega su dvojica napadača iz automatskog oružja ispalila šest hitaca, od kojih su ga dva pogodila u glavu. Zafirović je imao podebeo kriminalni dosije, a kao maloletnik je izvršio ubistvo. Nakon ubistva Radeta Rakonjca, Arkanovog kuma i bliskog prijatelja Luke Bojovića, 2014, spekulisalo se da je Zafirović učestvovao u tom ubistvu, zbog čega je navodno bio na meti Bojovićevog klana.

foto: Privatna Arhiva

Davorin Baltić (41), Vračar

Pripadnik „kavačkog klana“ ubijen je na Vračaru u Ulici Internacionalnih brigada, ispred zgrade u kojoj je živeo sa suprugom. Na njega je ispaljeno 60 metaka, a ubili su ga, kako se sumnja, profesionalci, i to precizno, jer je sa njim u automobilu bila i venčana kuma njegove supruge, policajka Marija N. Istragom je utvrđeno da je ona nakon pucnjave bacila njegov pištolj u kontejner.

foto: Privatna Arhiva

Drago Božović (20), Beograd

Ubijen je na Bežanijskoj kosi kada su na njega pucale ubice iz auta u pokretu. Teško ranjeni mladić prebačen je u Zemunsku bolnicu, u kojoj je preminuo četiri dana kasnije. Sumnjalo se da je on slučajna žrtva u obračunu lokalnih sitnih dilera, ali se proveravala i njegova povezanost sa crnogorskim klanovima.

foto: Privatna Arhiva

Blažo Đurović (39), Beograd

Ubijen je na Dušanovcu kada je na njega ispaljeno od 10 do 15 metaka iz automatske puške, u trenutku kada je svojim BMW izlazio iz garaže. Nekoliko kilometara dalje je potom pronađen zapaljeni beli BMW X5, u kom je pronađena i automatska puška.

foto: Privatna Arhiva

Dalibor Despotović (37), Beograd

Ubijen je u sačekuši ispred svoje menjačnice u Zaplanjskoj ulici u Beogradu kada je izašao da baci đubre. Napadač je na njega ispalio pet metaka, od kojih su dva Despotovića pogodila u glavu. Inače, ubijeni je radio u obezbeđenju Slobodana Šaranovića i veruje se da je on Despotovića i Miloša Kljajića 2010. godine poslao da likvidiraju Luku Bojovića, ali je taj zločin sprečen.

foto: Privatna Arhiva

Predrag Mitrović Pereca (49), Beograd

Predrag Mitrović ubijen je ispred svoje kuće na Dušanovcu, dok se vraćao sa redovne šetnje pošto je služio kaznu kućnog zatvora. Ubica, koji je očigledno dobro znao Perecine navike, sačekao ga je i ispalio hice u njega. Zanimljivo je da je Mitrović imao kamere na kući, pa se veruje da je jedna od njih snimila sam zločin. Navodno, on je odranije poznat policiji po trgovini narkoticima, zelenašenju, a osuđen je zbog nelegalnog posedovanja oružja.

foto: Privatna Arhiva

Dragoslav Miša Ognjanović (57), Beograd

Poznati advokat ubijen je u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu, naočigled svog dvadesetšestogodišnjeg sina, koji je ranjen u desnu ruku. Očevici su nakon hladnokrvnog ubistva policiji navodno ispričali da je ubica nosio crnu odeću i crni kačket na glavi. Ognjanović je zastupao Luku Bojovića i članove njegove porodice, a u postupku pred Haškim tribunalom branio je i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, kao i mnoge druge.

foto: Dragan Kadić

Vladimir Roganović (31), Beč

Vladimir Roganović, koji je označen kao istaknuti član „kavačkog klana“, likvidiran je u Beču dok se nalazio u društvu Stefana Vilotijevića, sestrića pevačice Dare Bubamare, i Daniela M. Roganovića. Vilotijević i njihov prijatelj ručali su u jednom bečkom restoranu, a kada su izlazili, maskirani napadač otvorio je vatru na njih. „Kavčanin“ je na mestu ostao mrtav, dok je Vilotijević ranjen i prebačen u bolnicu. Nekoliko dana kasnije Vilotijević i Daniel M. su uhapšeni.

foto: Privatna Arhiva

Dragoslav Miloradović Gale (44), Beograd

Kum Luke Bojovića ubijen je ispred samouslužne perionice na uglu ulica Vojvode Micka Krstića i Višnjičke u beogradskom naselju Karaburma. Nepoznati napadači dovezli su se motorom i u njega sasuli rafal iz automatskog oružja, nakon čega su pobegli u pravcu grada. Motor za koji se veruje da je korišćen u ubistvu kuma Luke Bojovića pronađen je zapaljen u Zvezdarskoj šumi.

foto: Privatna Arhiva

Dragoje Trišić Triša (44), Beograd

Ubijen je u Trgovačkoj ulici u naselju Žarkovo, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo sa majkom i bratom. Njega su u grudi pogodila dva od ispaljena četiri hica iz vatrenog oružja. On je držao nekoliko prestoničkih lokala i ranije je uslovno osuđivan zbog trgovine narkoticima. Nepoznati napadač, koji je bio u sivoj jakni i sa kačketom na glavi, prišao mu je i pucao. Od zadobijenih povreda Trišić je preminuo na licu mesta.

foto: Privatna Arhiva

(Kurir/Danijela Jovanović)

Foto: Marina Lopičić, Privatna arhiva, Dragan Kadić, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track