Najnovije vesti

KO JE ČABA DER, PLAĆENI UBICA U BELOJ JAKNI? Poznat po likvidaciji novosadskog kriminalca! Prišao mu maskiran veštačkom bradom i šeširom, overio ga sa 4 metka, pa pobegao NA BICIKLU!
Foto: Kurir

bogat dosije

KO JE ČABA DER, PLAĆENI UBICA U BELOJ JAKNI? Poznat po likvidaciji novosadskog kriminalca! Prišao mu maskiran veštačkom bradom i šeširom, overio ga sa 4 metka, pa pobegao NA BICIKLU!

Crna Hronika

Policija je identifikovala ubicu Nebojše M. sa Banovog brda, koji je likvidiran ispred svoj kuće usred bela dana. Reč je o Čabi Deru (38) iz Subotice, reč je o plaćenom ubici koji je 2004. godine priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Tom ubistvu je prethodio sukob oko uticaja na novosadskom narko-tržištu.

Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu. Podsetimo, on je u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju iz pištolja 2004.godine usmrtio Branislava Jelačića, a sa lica mesta pobegao biciklom.

Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo – sada pokojnog Vojislava Škrbića, a par sedmica kasnije i Čabu Dera. Prilikom ubistva Dera je bio maskiran, a kada je bežao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile sa pocepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

Kako je tada na konferenciji za štampu izjavio Saša Barjaktarović, šef novosadske kriminalističke policije, “sjajan operativan rad ekspresno je rezultirao hapšenjem nalogodavca i direktnog izvršioca brutalne likvidacije Jelačića”.

Osuđen na 15 godina

Der je već robijao zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put izrečena je presuda za ubistvo iz 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu „Marina” u centru grada. Čaba Der iz Čantavira, kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina.

Deru je odmereno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, pa mu je spajanjem odmerena petnaestogodišnja robija.

Da podsetimo, nakon prvog glavnog pretresa Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete.

Vrhovni sud je tu presudu poništio i naložio ponavljanje postupka. Nakon novog suđenja, Krivično veće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora, a Škrbića na 13.

U obe presude tada je navedeno da je Der u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Škrbić. Na sebi je imao i njegovu trenerku. Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, iz plave kese izvadio pištolj i pucao. Posle toga je izašao i pobegao biciklom. Po tim presudama, Škrbić je u martu i aprilu 2004. godine podstrekavao Dera na to da ubije Jelačića, obećavši mu za to novac.

Izašao pre godinu dana iz zatvora

Čaba Der je u odbrani naveo da ga je Jelačić angažovao da „odradi neki posao”. Kako je tada rekao, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i čak je počeo da mu preti. Zbog toga, odnosno iz straha za sopstvenu bezbednost, odlučio je da ga ubije.

Škrbić je, po presudi, podstrekao Dera da ubije Jelačića, člana „Firme”, čiji su ga pripadnici duže pratili i napadali.

Kada je Der pristao, Škrbić mu je nabavio pribor za maskiranje – veštačku bradu – i dao mu donji deo trenerke. Der je 11. maja 2004. oko 22.40 časova, maskiran bradom, šeširom i naočarima, ušao u restoran „Marina” na Trgu mladenaca u Novom Sadu i pucao u Jelačića. Ispalio je četiri metka, a zatim je pobegao biciklom.

- Iz zatvora je izašao pre oko godinu dana. Privođen je u Republiku Srpsku, a umešan je još u neke likvidacije u region – kaže naš izvor.

foto: Kurir

Kurir.rs/Slađana Stojanović

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...