ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE! ADVOKATI OPTUŽENIH: Ovo nisu ubice, oslobodite ih! Legija je priznao da ništa ne zna o ubistvu
Foto: Profimedia

SLUČAJ ĆURUVIJA

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE! ADVOKATI OPTUŽENIH: Ovo nisu ubice, oslobodite ih! Legija je priznao da ništa ne zna o ubistvu

Crna Hronika -

Advokat Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića zatražio je danas od veća Specijalnog suda da nekadašnjeg načelnika Državne bezbednosti, kao i optužene Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka oslobodi optužbi da su učestvovali u ubistvu vlasnika Dnevnog telegrafa 11. aprila 1999. u Beogradu. Marinkov je u zaršnoj reči pred presudu rekao da ne postoji ni jedan dokaz da su oni umešani u zločin.

- Slavko Ćuruvija ubijen je dva puta. Prvi put 11. aprila 1999. kada su atentatori pucali u njega, a drugi put 14. januara 2014. kada je tužilaštvo pokrenulo ovaj farsični postupak, kojim je i porodici pokojnog onemogućio da sazna šta se zaista dogodilo - rekao je Marinkov pred sudom.

Toga dana, kada je tužilac javno rekao da su uhapšene ubice, prema njegovim rečima, "otvorena je sezona pritiska na sud da se ljudi osude bez dokaza".

- Ovaj frankeštajn od optužnice je sklepan samo da bi se Radomir Marković i ostali našli ovde. Ćuruvija jeste ubijen, ali to ne znači da su ga ubili ovi ljudi, tužilac nije dao ni jedan dokaz za to, bavio se dokazima kojima bi pokazao da iza svega stoji DB, odnosno tadašnja vlast. U tom smislu citirao je i rečenicu Aleksandra Tijanića, da je "Ćuruviji porota bila cela Vlada" - rekao je branilac Radomira Markovića.

On je podsetio da je tokom postupka saslušano oko 100 svedoka, među kojima nije bio predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, koji nije želeo da svedoči "ali se javno oglašavao".

- Ni jedan svedok od svih koje smo ispitali nije imao nikakva saznanja o ubistvu Ćuruvije, ili bar ne ona koja bi potvrdila navode optužnice. Uvek smo čuli da informacije imaju iz medija, ili da su to zaključivanja - rekao je advokat Vladimir Marinkov i zaključio da je "potpuno jasno da je postuka vođen bez dokaza".

Marinkov je podsetio da je po tužilaštvu ključni svedok, Milorad Ulemek Legija na osnovu čijeg je iskaza iz istrage pokrenut postupak, pred sudom rekao da nema nikakva saznanja niti dokaze o tome da su optuženi učestvovali u ubistvu novinara.

foto: EPA, Nebojša Mandić

- Jedini neposredni očevidac, Branka Prpa rekla je da je videla ubicu, da bi mogla da ga prepozna i da joj se taj lik urezao do kraja života u sećanju. Uvek je svedočila da je kao najsličnijeg prepoznala Luku Pejovića, a ne Miroslava Kuraka. Rekla je i da je videla samo jednu osobu - rekao je advokat Radomira Markovića.

Branilac Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović takođe je zatražila oslobadajuću presudu za sve okrivljene.

- Ni nakon šest godina od početka postupka, niti 20 godina od ubistva Ćuruvije, ni iz jednog dokaza ne proizilazi da su ovde okrivljeni izvršili krivično delo - navela je ona.

foto: EPA/SRDJAN SUKI

Zora Dobričanin podsetila je i da je cela priča o umešanosti optuženih u ubistvo počela pričom o belom "golfu", koji je navodno viđen u blizini lica mesta, ali da su svi svedoci iz pratnje Ćuruvije pred sudom rekli da pomenuti automobil, niti Ratka Romića nisu videli u blizini mesta ubistva.

- I Branki Prpi su pokazane fotografije Kuraka i Romića, ali ona, koja je višestruko oštećena jer joj je dok ga je držala za ruku ubijen čovek kog je volela nije prepoznala njih već Pejovića. Tužilac je u završnoj reči kriminalizovao ceo državni vrh i tadašnju vlast, Skupštinu koja je donosila zakone, sudove, izvršnu vlast, policiju, medije. I na kraju, kriminalizovao je DB i sve mere koje su primenjivali. Zaključila sam da je samo simbolično postavio optužene na optuženičku klupu, a zapravo optužio celu tadašnju vlast - navela je Zora Dobričanin Nikodinović u završnoj reči.

(Kurir.rs/J.Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track