PRESUDA MIŠKOVIĆU I ĐURAŠKOVIĆU U MARTU Đurašković: Uništio me je DS!
Foto: Dado Djilas

KRAJ SUĐENJA

PRESUDA MIŠKOVIĆU I ĐURAŠKOVIĆU U MARTU Đurašković: Uništio me je DS!

Crna Hronika -

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", i Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe", izneli su juče završne reči u Specijalnom sudu, gde im se sudi zbog utaje poreza

Presuda vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima za utaju poreza i zloupotrebe kojima je, prema optužnici, oštećena kruševačka fabrika FAM, biće izrečena u Specijalnom sudu u Beogradu 5. marta.

- Nikakva šteta nije načinjena po FAM, nema nijednog dokaza tužilaštva osim prazne priče o nekom krivičnom delu. Svoj kapital nisam mogao svesno da štetim, jer bih tako sebi nanosio štetu. Moja porodica i ja trpimo zbog ove nepravde osam godina. Oni koji su želeli moju propast su odavno otišli i kao ljudi i kao političari. Ko stoji iza rušenja ovog preduzeća, koje je redovno izmirivalo sve svoje obaveze? Onaj koji ima vlast, a zna se da je u tom momentu vlast bila u rukama Demokratske stranke - rekao je Đurašković, kome se sudi zbog sumnje da je zloupotrebama oštetio FAM za oko 200 miliona dinara.

foto: Zorana Jevtić

Da krivica nije dokazana tokom postupka, juče je pred sudskim većem naveo i vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, navodeći da veće treba da donese presudu najvećem srpskom privredniku, koji se tereti da je "savetima pomogao sinu Marku kako da utaji porez".

- Optužnica protiv mene je izmišljena, a sa ovakvom optužnicom meni se sudi već šest godina, bez ijednog dokaza. Uhapšen sam uz hajku 12. decembra 2012, dva dana pre toga sam doputovao iz Moskve iako sam znao da ću biti uhapšen. Proveo sam u pritvoru sedam i po meseci. Potom mi je određeno jemstvo od 12 miliona evra, najveće u istoriji. Taj novac mi je blokiran i dan-danas, kao i Marku 3,5 miliona evra - rekao je Mišković na početku izlaganja i najavio da će uskoro biti napisana knjiga o celom sudskom postupku. To što mu je uz jemstvo oduzet i pasoš vlasnik "Delte" istakao je kao veliki problem za njega lično, ali i za Srbiju.

foto: Zorana Jevtić

Marko Mišković Uništen sam! U završnoj reči pred presudu, koja je trajala kraće od dva minuta zbog lošeg zdravstvenog stanja, Marko Mišković rekao je da posle sedam godina oseća veliku gorčinu zbog nepravde koja mu je naneta. - Porodični, socijalni i poslovni život ugasili su mi se za tih sedam godina - rekao je on i pridružio se rečima svog advokata, koji je tražio oslobađajuću presudu.

- Ja da dajem sinu savete da utaji porez?! Sudite vodećem privredniku regiona, čoveku koji je vodio najveću kompaniju u Jugoslaviji, najvećem investitoru u Srbiji. Mi smo kompanija koja je zaposlila 200 mladih, koji bi otišli iz Srbije. Za 11 godina uplatili smo u budžet preko dve milijarde evra. A za šta mi sudite? Da sam sinu pomogao da utaji 2,8 miliona evra poreza, a ja sam te iste 2008. uplatio 320 miliona evra u budžet - rekao je Mišković, zahtevajući oslobađajuću presudu. On je naveo i da se u porez ne razume, kao i da je "privrednicima, ministrima i premijerima davao savete u domenu u koji se razume, ali da o porezima nikad nikome nije davao savete".

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Dado Đilas, Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track