ŽALBE NA PRESUDU VOĐI ŠKALJARACA JOVANU VUKOTIĆU Advokati tvrde: Nema krivičnog dela, a kazna je drakonska!
Foto: Printscreen/ Instagram

viši sud u beogradu

ŽALBE NA PRESUDU VOĐI ŠKALJARACA JOVANU VUKOTIĆU Advokati tvrde: Nema krivičnog dela, a kazna je drakonska!

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu juče je održana javna sednica na kojoj su iznete žalbe na presudu Drugog osnovnog suda, kojom je navodni vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, osuđen na 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja pasoša.

- Izrečena kazna Vukotiću je drakonska u odnosu na uobičajnu sudsku praksu, s obzirom na to da se ovakva dela obično okonačavju oportunitetom ili uslovnom osudom - smatraju branioci optuženog Kotoranina.

Vukotić juče nije prisustvovao javnoj sednici, a njegovi branioci zatražili su od suda da ga oslobodi ili ukine osuđujuću presudu i naloži novo suđenje. Oni su tvrdili da je izreka presude nerazumljiva jer je "predmet krivičnog dela drugačije određen u presudi, a drugačije u optužnici".

- Sporni pasoš nije falsifikovan niti menjan, već je onakav kakvog ga je makedonska policija izdala Vukotiću. Zbog toga u presudi ne postoji, niti je navedeno kojom je radnjom došlo do faklsifikovanja, odnosno preinačenja, a na koje se sud poziva. Dakle, ne postoji javna isprava koja je preinačena, pa okrivljeni nije mogao ni koristiti preinačenu ispravu, jer je pasoš o kome se ovde radi - originalan - kazala je na sudu jedan od Vukotićevih branilaca, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, napominjući da preinjačenje postoji kad se u originalnom pasošu ispravi neki podatak, nakon njegovog puštanja u promet.

Odbrana je takođe istakla da je veštačenjem koje je tužilaštvo zahtevalo utvrđeno da je pasoš autentičan, što potvrđuje njihov stav da nema krivičnog dela preinačenja isprave.

- Smatram da Srbija nije bila ni nadležna da vodi ovaj postupak, a istakla bih da sud nije razmotrio ni jedan predlog odbrane da se pritvor zameni nekom blažom merom- zabranom napustanja stana i jemstvom - kazala je Dobričanin Nikodinović.

Tužilaštvo je u svojoj žalbi, ali i odgovorima na žalbe odbrane navelo da smatra da je Vukotićeva krivica dokazana.

(Kurir.rs/I. M. Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track