LJUBIŠA BUHA ČUME VAPIO U SUDNICI: Pustite me iz zatvora, razboleo sam se, ispadaju mi zubi!
Foto: Marina Lopičić

ostaje u zatvoru

LJUBIŠA BUHA ČUME VAPIO U SUDNICI: Pustite me iz zatvora, razboleo sam se, ispadaju mi zubi!

Crna Hronika -

Treći osnovni sud odbio je zahtev nekadašnjeg prvog svedoka-saradnika za uslovni otpust iz KPZ Sremska Mitrovica, gde je odslužio dve trećine kazne zbog više krivičnih dela

Ljubiši Buhi Čumetu, prvom svedoku-saradniku, Treći sud u Beogradu juče nije odobrio uslovni otpust iz zatvora KPZ Sremska Mitrovica, gde služi višegodišnju zatvorsku kaznu zbog više krivičnih dela.

Buhi bi puna kazna od četiri godine i osam meseci zatvora trebalo da istekne u julu ove godine, a osuđen je na objedinjenu kaznu zbog falsifikovanja isprave za ukradeni "ferari", vređanja tužioca i napada na policiju.

Štitili ga od novinara

On je juče doveden u Treći osnovni sud pod jakim merama obezbeđenja, a policija ga je sve vreme štitila od novinara i foto-reportera. U jednom trenutku su čak i stavljali kartone preko prozora u suterenu kroz koji je sprovođen. Sednica na kojoj se raspravljalo o Buhinom zahtevu započela je čitanjem izveštaja iz KPZ Sremska Mitrovica.

- On nije imao disciplinskih prekršaja, svrha kažnjavanja je ispunjena, ali samo u kontrolisanim uslovima, zadate ciljeve koji se tiču porodice i zdravstvenog stanja je ispunio, a resocijalizacija je u toku - kazala je predstavnica zatvora Zlata Milašinović i objasnila da se Buha u zatvoru nalazi pod posebnim merama nadzora zbog njegove lične bezbednosti.

Tokom izlaganja, Čume je pokušavao da objasni da bi sud trebalo da ga pusti na slobodu, kao i da on vreme u zatvoru provodi u samici.

- Ja sam dobio od upravnika ta prava i ranije, već šest meseci imam pravo na tri paketa i tri posete, a zbog presude već četiri meseca imam i dve dodatne posete ćerkice. Ne znam zašto to nisu provukli kroz papire, utamničen sam u samici i u šetnje idem sam - negodovao je Čume, koji se potom i požalio.

Hoće da radi

- Imam sedmoro dece, oni treba da se školuju i obuku, a ja sam sam! Sve ih ja izdržavam, skroz sam sam! Neću da se bavim kriminalom, niti sam se ja time bavio, moram da radim zbog dece. Ćerkica mi je došla u okraćaloj garderobi, za sve ja moram da brinem, a i vi znate kako sam ja ovde završio! Nisam im bio na rođendanima, svi vide kakva je to patnja kad me oni posećuju - žalio se Čume.

On se osvrnuo i na svoje loše zdravstveno stanje, nabrojavši niz bolesti od kojih pati.

- Imao sam zastoj rada srca, i dalje imam ožiljak od reanimacije, pritisak mi je visok, a u zatvoru sam od stresa dobio psorijazu i parodontozu, zubi mi ispadaju. Osim toga, propao mi je kuk, otišlo je na kičmu, pa mi je i noga kraća. Nokat je počeo da mi urasta u meso, jedini ja imam grejalicu jer mi je imunitet jako loš - pričao je Buha pred sudom.

Kada ga je sudija obavestio da neće biti pušten na uslovni otpust, Buha je podigao ruku i rekao:

- Dobro, ne moram da slušam ovo do kraja. Nakon toga je pretres okončan.

Mišljenje Tužilaštvo se protivilo

Postupajući tužilac juče je nakon izlaganja Ljubiše Buhe, njegovog advokata Dušana Vasovića i Zlate Milašinović naveo da smatra da nema osnova da Čume izađe ranije sa odsluženja kazne. - Resocijalizacija nije završena i nije ispunjena svrha kažnjavanja, mislim da nema uslova da se on pusti - rekao je tužilac.

Disciplinski gonjen Čumetov vaspitač dobio otkaz

Ljubiša Buha juče je isticao da je njegov vaspitač Darko Mišić dva puta njemu govorio da je dobro ocenjen, pa je uputio da ga pitaju za mišljenje. Međutim, Milašinovićeva je tada objasnila da Mišić više ne radi u zatvoru zbog disciplinskog prekršaja, kao i da njegova ocena da je Čume zatvorenik nižeg rizika nije uzeta u obzir, već je formirana komisija.

(Kurir.rs/Jelena Ivić/Foto:Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track