Najnovije vesti

Optuženi mogu i ne moraju da prisustvuju izricanju presude

MIŠKOVIĆI OSUĐENI ZBOG UTAJE POREZA: Miroslavu 2 i po godine robije i kazna od 8 miliona, Marku nanogica godinu dana! Đuraškoviću 4 godine! (KURIR TV)

Crna Hronika

BEOGRAD - Novom prvostepenom presudom vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i Mila Đuraškovića Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim za utaju poreza.

1 / 7 Foto: Vladimir Šporčić

Miroslav Mišković osuđen je na 2 godine i 6 meseci, kao i kaznu od 8 miliona dinara, a Marko Mišković na godinu dana kućnog pritvora i takođe kaznu od 8 miliona dinara. Đurašković je osuđen na 4 godine i 3 meseca.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić su osuđeni na po osam i šest meseci kućnog zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

1 / 3 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ostali optuženi dobili su kazne od godinu i po do tri godine zatvora.

Tročlano veće od troje sudija presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan.

U obrazloženju presude stoji i da im se vrate pasoši.

Miroslav Mišković danas nije prisustvovao izricanju presude. U sudnici su međutim bili njegov sin Marko Mišković i optuženi Milo Đurašković. Optuženi mogu i ne moraju da prisustvuju izricanju presude.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

I na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaće pravo žalbe.

Advokat Đuraškovića, Zoran Ateljević kazao je da odluka nije bila jednoglasna, i da se nada da će odbrana uspeti u žalbi.

Miškovićev advokat najavio žalbu Apelacionom sudu

Presuda koja je danas izrečena predsedniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji, ocenio je Miškovićev advokat Zdenko Tomanović i najavio žalbu Apelacionom sudu.

"Nažalost, kao što smo predvideli, 'specijalne sudije', odredjene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon", kazao je Tomanović, saopštila je kompanija Delta.

Veće Specijalnog suda u ponovljenom postupku danas je osudilo Miroslava Miškovića na dve i po godine zatvora, njegovog sina Marka na godinu dana kućnog zatvora, a vlasnika Nibens korporacije Mila Djuraškovića na četiri godine i tri meseca.

Da podsetimo, Miroslav Mišković je već 8 meseci proveo u pritvoru tokom istrage, a pušten je uz jemstvo od 12 miliona evra, i tada mu je oduzet pasoš.

On je u više navrata zahtevao da mu se pasoš vrati, zbog poslovnih obaveza.

foto: Vladimir Šporčić

Marko Mišković je optužen za utaju poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od oko 320,3 miliona dinara, a njegov otac da mu je u tome pomogao.

Za oštećenje putarskih preduzeća obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči sudu da Miroslava Miškovića osudi na kaznu od pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog pomaganja sinu da utaji porez, dok je za Marka Miškovića tužilaštvo zbog utaje poreza predložilo kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Za optužene Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložene su kazne od po dve ogodine zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

foto: Vladimir Šporčić

U ovom procesu ponovo se sudilo se i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću, takođe zbog utaje poreza iz posla s putarskim preduzećima, kao i zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Za Đuraškovića je tužilaštvo preložilo jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

On je prvooptuženi u ovom procesu, a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je u septembru 2017. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Djuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

foto: Vladimir Šporčić

Miškovići i Djurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Marko Mišković i Milo Đurašković se terete za krivično delo utaja poreza po odbitku, za koje je zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Đurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Djuraškovića i još osam optuženih krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

foto: Vladimir Šporčić

Takođe im je blokiran veliki deo imovine, ali Miškovićev Delta holding radi bez problema.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi s Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Djuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

(Kurir.rs/J.I.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...