VELJA NEVOLJA MOŽE DA TUŽI SRBIJU: Vođa navijača državi uzima 46.000 evra!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

odšteta

VELJA NEVOLJA MOŽE DA TUŽI SRBIJU: Vođa navijača državi uzima 46.000 evra!

Crna Hronika -

Vođa navijačke grupe "Janjičari" mogao bi da na ime neosnovanog boravka u pritvoru dobije pozamašnu svotu novca ukoliko pokrene sudski spor protiv Republike Srbije

Veljko Belivuk (34), zvani Velja Nevolja, vođa navijačke grupe FK Partizan "Janjičari", mogao bi da tuži državu Srbiju i zatraži odštetu od nekoliko desetina hiljada evra zbog toga što je godinu dana i tri meseca proveo u neosnovanom pritvoru zbog optužbi za učestvovanje u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića januara 2017. godine u Ulici 27. marta u Beogradu.

može da traži odštetu
može da traži odštetufoto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu u petak je potvrdio prvostepenu, oslobađajuću presudu Višeg suda iz maja 2018. i pravosnažno oslobodio Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića svih optužbi zbog nedostatka dokaza.

Nakon ovakve odluke suda, Velja Nevolja ima pravo da tuži državu zbog boravka u pritvoru, a ukoliko to bude učinio, mogao bi da za 461 dan proveden u pritvoru Centralnog zatvora dobije najmanje 23.050 evra, dok bi maksimalna novčana nadoknada mogla da iznosi 46.000 evra.

Novčana nadoknada

Advokat Dobrivoje Glavonjić, koji je Belivuka zastupao u ovom sudskom postupku, rekao je za Kurir da pretpostavlja da će njegov klijent tužiti državu. - Veljko i ja još nismo pričali na tu temu, ali pretpostavljam da će tužiti Srbiju zbog neosnovanog pritvora. On jeste neosnovano bio u pritvoru, jer je postupak okončan oslobađajućom presudom - kaže Glavonjić.

Miloš Vazura
Miloš Vazurafoto: Dragana Udovičić

On objašnjava da oštećeni u ovakvim slučajevima uglavnom traže odštetu od 50 do 100 evra po danu.

- Kolika će nadoknada biti, zavisi od nekoliko faktora. Između ostalog i od toga da li je oštećeni bio zaposlen ili nije, kao i da li je ranije bio kažnjavan - kaže naš sagovornik.

ubijen na šinama
ubijen na šinamafoto: Privatna Arhiva

Podsetimo, Veljko Belivuk bio je uhapšen 4. februara 2017, nedelju dana nakon brutalne likvidacije Vlastimira Miloševića. Belivuk se u prvim danima istrage sumnjičio za ubistvo, odnosno bio je osumnjičen kao direktni izvršilac zločina. Međutim, tokom istrage krivično delo koje se njemu stavljalo na teret je

prekvalifikovano, pa je optužen za pomaganje u ubistvu.

Nema dokaza

- U optužnici protiv Belivuka, Miljkovića i Kojića navodi se da je nepoznati ubica ispalio deset hitaca iz "škorpiona" s prigušivačem na Miloševića, od kojih ga je sedam pogodilo. Miljkoviću i Kojiću stavljalo se na teret da su kupili automobil "mazdu 626", a Belivuku da je ukrao tablice s drugog automobila i stavio ih na kupljenu "mazdu" - podseća naš izvor.

Apelacioni sud je u obrazloženju svoje oslobađajuće presude istakao da "ne postoji nijedan dokaz koji potvrđuje da je Belivuk imao bilo kakve veze s kupovinom "mazde"".

Bio prijatelj pokojnog Stankovića Udružili su se protiv nas Veljko Belivuk bio je prijatelj pokojnog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koji je bio vođa navijačke grupe "Janjičari". Posle Stankovićevog ubistva oktobra 2016. godine, Belivuk je preuzeo vođstvo nad "Janjičarima". Velja Nevolja je posle Stankovićevog ubistva dao intervju za nedeljnik Njuzvik, u kome je između ostalog rekao da su "mnogima stali na žulj, mnogima koji su neispravni". - Da znamo šta se desilo sa Saletom, znamo, nismo budale. Udružili su se protiv nas. Svi misle da smo probisveti, narkomani, alkoholičari... A ja imam ženu i dvoje dece, radim normalno kao i drugi, ide mi staž, plaćam poreze državi - rekao je Belivuk u intervjuu.

ODSLUŽIO KAZNU Napad na Miloša Vazuru Belivuk pušten iz kućnog zatvora Veljko Belivuk je po izlasku iz pritvora u maju prošle godine, istog dana poslat u kućni zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne za napad na obezbeđenje tadašnjeg direktora FK Partizan Miloša Vazuru, koji se dogodio 2016. godine. - Veljko je ovu kaznu odslužio još pre mesec dana - kaže naš izvor i dodaje da je Veljko ranije izašao iz kućnog zatvora, jer je odslužio dve trećine kazne, tako da mu je po svemu sudeći prihvaćena molba za prevremeni otpust. Podsetimo, Belivuk je bio u kućnom zatvoru zbog napada na Božu Kumburovića i Nebojšu Petkovića, članove obezbeđenja Miloša Vazure. U istom postupku, na 22 meseca zatvora osuđen je i njegov prijatelj Darko Ristić Meda, dok je ubijeni Aleksandar Stanković u ovom procesu bio svedok.

Brojke x 461 dan Belivuk proveo u pritvoru x 23.050 evra najmanja odšteta za Belivuka x 46.100 evra maksimalna odšteta za Velju Nevolju

Hronologija x 30. januar 2017 - Vlastimir Milošević ubijen u Ulici 27. marta ispred zgrade u kojoj je živeo s porodicom x 4. februar 2017 - Veljko Belivuk uhapšen zbog ubistva Miloševića x 27. jul 2017 - Podignuta optužnica protiv Belivuka i ostalih x 11. maj 2018 - Belivuk nepravosnažno oslobođen i pušten iz pritvora x 20. februar 2019 - Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto:Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, privatna arhiva, Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track