Kasapin skrivao Sanaderova umetnička dela

Kasapin skrivao Sanaderova umetnička dela

Crna Hronika -
Sumnja se da mu je Sanader na čuvanje dao vredna dela pošto mu je pretila blokada imovine zbog nekoliko slučajeva antikorupcijske istrage

ZAGREB - Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske predložila je danas bivšeg poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića za svedoka na suđenju Fimi-medija. Otkriveno je da je on na svom imanju skrivao vredna umetnička dela bivšeg premijera Ive Sanadera kome se sudi zbog korupcije i zloupotrebe. Sumnja se da mu je Sanader na čuvanje dao vredna dela pošto mu je pretila blokada imovine zbog nekoliko slučajeva antikorupcijske istrage.

Tokom istrage protiv Sanadera, Fiolića i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića zbog malverzacija oko prodaje jedne poslovne zgrade u Zagrebu Vladi Hrvatske, otkriveno je da je vlasnik lanca mesara na svom imanju skrivao umetničke predmete. Sumnja se da je ta dela bivši premijer kupio novcem izvučenim iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije "Fimi-medija". Iz zapisnika koji je tužilaštvo danas predalo sudu vidi se da su i ulja na platnu Vlahe Bukovca među skrivenim umetninama. Nađene umetnine predate su Agenciji za upravljanje državnom imovinom, a tužilastsvo nije želelo da otkrije njihovu vrednost jer bi i to trebalo da bude dokaz na sudu.

O tome da li će svedočiti Fiolić, odlučiće sud posle letnje pauze koja u slučaju Fimi-medija traje do 3. septembra. Bivši premijer je nadavno saslušan u istrazi malverzacija tokom prodaje jedne poslovne zgrade u Zagrebu Vladi Hrvatske, a posle ispitivanja rekao je novinarima da ga bivše stranačke kolege Fiolić i Čobanković pod pritiskom lažno terete da se s njima dogovorao o prodaji zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. U medijima se ranije pojavio Fiolićev iskaz u kome je on navodno rekao istražiteljima da je Sanader kod njega sakrio pet slika Vlahe Bukovca procenjenih na 230.000 evra, i da je bivšem stranačkom šefu dao oko 20 miliona kuna izvučenih iz prodaje zgrade u Planinskoj.

Sanader je novinarima rekao da je istinit jedino prvi Fiolićev iskaz istraziteljima u kojem je rekao da je za razliku u ceni sinu izgradio kuću. Protiv Sanadera se u Hrvatskoj vodi više postupaka za korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track