Najnovije vesti

BIVŠI OBAVEŠTAJAC OTKRIO KAKO JE NASTALA OZLOGLAŠENA GRUPA: Klan "Amerika" sarađivao sa Šaranovićima!
Foto: Privatna Arhiva, Dan

Veza

BIVŠI OBAVEŠTAJAC OTKRIO KAKO JE NASTALA OZLOGLAŠENA GRUPA: Klan "Amerika" sarađivao sa Šaranovićima!

Crna Hronika

Radomir Pavićević Grof, bivši pripadnik vojnoobaveštajne službe i nekadašnji saradnik DB, ispričao je da su pripadnici kriminalne organizacije bili bliski sa pokojnom braćom Branislavom i Slobodanom
 

Pripadnici zloglasne kriminalne grupe "Amerika" imali su veliko poštovanje prema pokojnoj braći Slobodanu i Branislavu Šaranoviću, jer su mnogi preko njih uspeli da srede papire za SAD, otkrio je gostujući u jednoj emisiji Radomir Pavićević Grof, bivši pripadnik vojnoobaveštajne službe i nekadašnji saradnik Državne bezbednosti.


- Slobo i Brano Šaranović su bili mnogo dobri sa kockarima iz Amerike, koji su u međuvremenu toliko napredovali da danas njihove porodice drže kockarnice po Las Vegasu i milijarderi su. Šaranovići su mnogim momcima odavde, koji su imali sukob sa zakonom, sredili papire za Ameriku. Ti momci se pominju kao članovi grupe "Amerika" - ispričao je Pavićević i naveo da mnogi od onih kojima su Šaranovići pomogli da odu u "obećanu zemlju" i danas žive tamo.

 

Sve bi uradili za njih

 

- Oni bi uradili sve za Šaranoviće jer su im mnogo pomogli, davali su im novac i sredili da pobegnu - ispričao je ovaj bivši obaveštajac.


Podsetimo, jedan od vođa klana "Amerika" Veselin Raičević Meda (57), kao i trojica njegovih saradnika uhapšeni su u subotu u Beogradu tokom primopredaje dva kilograma heroina i njima je određen pritvor. Raičević, inače crnogorski državljanin, rođeni je brat Vojislava Raičevića, čuvenog Voje Amerikanca, koji važi za osnivača zloglasnog klana i o čijoj se sudbini ništa ne zna od 1997.


Upoznati s prilikama u podzemlju tvrde da je ovo jedan od najjačih klanova koji je postojao na ovim prostorima, a svedok pod nadimkom Srećko, koji je ubijen 2002. u Budimpešti, godinu dana ranije je otkrio da oni stoje iza najmanje 20 likvidacija tokom devedesetih.

 

foto: Privatna Arhiva

Nastali devedesetih
DB ih angažovao za prljave poslove

Klan "Amerika" se pojavio početkom devedesetih i prema rečima upućenih u dešavanja u podzemlju, sačinjavali su ga uglavnom profesionalci iz Srbije i Crne Gore, pre svega Danilovgrada.
- Veruje se da ih je DB u to vreme angažovao za prljave poslove. Međutim, osim toga, radili su i za sopstveni interes. Navodno, usluge su naplaćivali od 50.000 do 150.000 nemačkih maraka po ubistvu - otkrio je sagovornik Kurira. Pored likvidacija, oni su se bavili švercom droge iz Južne Amerike u Evropu.


Radomir Pavićević Grof, međutim, smatra da zapravo "Amerika" nije prava kriminalna grupa i da se mnogi od njenih članova koji se pominju ne poznaju i ne druže.


Braća Šaranović, koji su prema rečima ovog obaveštajca bili bliski i praktično pomogli da se klan osnuje i počne "biznis" u Americi, podsetimo, prema nezvaničnim informacijama, ubijeni su u ratu s porodicom Bojović.

 

foto: EPA, Vijesti/Savo Prelević

Krvavi rat

 

Krvavi obračuni počeli su 2009. i od tada je u ratu porodica Bojović i Šaranović stradalo dvadesetak ljudi.


- Sve je počelo kada je nestao sin Danila Radonjića, čija sudbina do danas nije poznata. Glasine koje su kružile ukazivale su da je poslednji put viđen u društvu bliskog prijatelja Luke Bojovića. U potragu za nestalim uključio se porodični prijatelj Branislav Šaranović, ali je i on ubrzo, u oktobru iste godine, ubijen na Dedinju. Navodno, tada je Šaranovićev brat Slobodan krenuo u krvnu osvetu - podseća sagovornik.


U aprilu 2013. ubijen je rođeni brat Luke Bojovića, Nikola. Za njegovo ubistvo osuđeni su pripadnici grupe koju je navodno osnovao Slobodan Šaranović, ali njemu nije presuđeno, pošto je on u martu 2017. ubijen u Budvi.

 

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/foto Privatna arhiva, Printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...