PRESUDA OPTUŽENIMA ZA RATNI ZLOČIN NA KOSOVU: Oficir Pavle Gavrilović oslobođen, podoficir Rajko Kozlina osuđen na 15 godina
Foto: Stefan Jokić

viši sud u beogradu

PRESUDA OPTUŽENIMA ZA RATNI ZLOČIN NA KOSOVU: Oficir Pavle Gavrilović oslobođen, podoficir Rajko Kozlina osuđen na 15 godina

Crna Hronika -

BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je danas oficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića od optužbi za ratni zločin nad civilima u kosovskom selu Trnje, u martu 1999. godine.

Istom presudom je, međutim, na 15 godina zatvora osuđen podoficir VS Rajko Kozlina.

Ovo je prvostpena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale.

Advokati iz kancelarije "Čepić" koji zastupaju oba okrivljena, zadovoljni su presudom za Gavrilovića, ali smatraju da je neosnovana osuđujuća presuda Kozlinu i najavili su žalbu tim povodom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine oni se terete za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo tvrdi da su, kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila meštana Trnje kod Suve Reke na Kosovu i Metohiji, odnosno starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine.

Fond za humanitarno pravo je ranije objavio navode optužnice prema kojoj je

Gavrilović izdao naređenje da u selu "ne sme biti preživelih", a da je Kozlina jednom starcu pucao u glavu kako bi drugim vojnicima pokazao kako da ubijaju civile.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track