PRESUDA EVROPSKOG SUDA U STRAZBURU: Srbija Dimovićima da plati 12.900 evra
Foto: AP/Ilustracija

žalili se da im je suđenje bilo nepravično

PRESUDA EVROPSKOG SUDA U STRAZBURU: Srbija Dimovićima da plati 12.900 evra

Crna Hronika -

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava obavezao je državu Srbiju da dvojici Subotičana, Atili (34) i Damjanu Dimoviću (31), isplati po 2.400 evra plus troškove postupka do 8.100 evra zbog povrede prava na pravično suđenje i ispitivanje svedoka tokom 2009. godine.

Ova odluka je pravosnažna, jer Veliko veće suda od 17 sudija, nije prihvatilo žalbe Dimovića, čime je potvrđena presuda prvostepenog veća iz decembra prošle godine.

U slučaju trećeg podnosioca predstavke, Tihomira Hajnala (34), Evropski sud je utvrdio da nije bilo povreda Konvencije o ljudskim pravima.

Atila Dimović i Hajnal su u martu 2009. godine bili osuđeni na po osam i po godina zatvora, a Marijan Dimović na pet i po zbog provale i pljačke kuće u okolini Subotice.

Oni su se Evropskom sudu žalili da im je suđenje bilo nepravično, te da su osuđeni samo na osnovu priznanja u istrazi četvrtog optuženog R. K, a koji se potom razboleo pre početka suđenja i ubrzo umro.

Njegovo prizanje inkriminisalo je optužene za krađu hladnjaka kombajna, prenosnog creva za vodu, jedne tamburice i 60 evra iz kuće u blizini Subotice.

Oni su se bezuspešno žalili i Apelacionom sudu i Ustavnom sudu Srbije da izjava (priznanje) R. K. nije trebalo da bude uzeta u obzir prilikom donošenja presude, jer on nije mogao da bude unakrsno ispitan tokom suđenja.

Apelacioni sud je zaključio da je izjava R.K. zakonit dokaz, jer ju je dao u prisustvu u svog branioca koji je ubrzo postao i branilac ostalih optuženih - podnosilaca predstavke.

Evropski sud je u prvostepenoj presudi utvrdio povredu Konvencije na štetu Atile i Marijana Dimovića u pogledu prava na pravično suđenje i prava na prisustvo i ispitivanje svedoka, dok za Hajnala takvu povredu nije našao.

Ova odluka je sada potvrđena i konačna, objavljeno je na sajtu Evropskog suda.

Zbog toga je država Srbija obavezana da Dimovićima isplati po 2.400 evra na ime naknade nematerijalne štete, kao i ukupno 8.100 evra na ime troškova postupka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track