BiH traži od SAD da izruče Almaza Nezirovića
Foto: Jutjub

Ratni zločin

BiH traži od SAD da izruče Almaza Nezirovića

Crna Hronika -
Nezirović je u julu prošle godine uhapšen u oblasti Roanok u SAD, jer je prilikom prijave za američko državljanstvo dao lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji i nije pomenuo dela za koja bi mogao biti krivično gonjen

SARAJEVO - Američki državljanin, poreklom iz BiH, Almaz Nezirović, koji je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima tokom rata u BiH na području Dervente mogao bi biti izručen BiH.

Nezirović je u julu prošle godine uhapšen u oblasti Roanok u SAD, jer je prilikom prijave za američko državljanstvo dao lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji i nije pomenuo dela za koja bi mogao biti krivično gonjen.

U roku od 60 dana, sudija će doneti odluku da li će Nezirović biti izručen BiH. U optužnici iz BiH, navodi se da je Nezirović optužen za mučenje srpskih civila, koji su početkom devedesetih godina prošlog veka poslati u logor Rabić kod Dervente, pišu Nezavisne novine.

Nezirović je tokom rata u BiH bio u sastavu Hrvatskog veća odbrane (HVO), a po završetku rata otišao je u SAD. Vlasti BiH su 2003. godine iznele optužbe protiv Nezirovića, koji se suočava sa odvojenim, ali povezanim optužnicama za ratne zločine i zatraženo je njegovo izručenje. Nezirović, čija je porodica u SAD stigla 1997. godine, negira sve optužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track