Najnovije vesti

ČABI DERU SE NEĆE SUDITI U SRBIJI! Evo kojoj zemlji će biti izručen!
Foto: Printscreen

odluka češke ministarke pravde

ČABI DERU SE NEĆE SUDITI U SRBIJI! Evo kojoj zemlji će biti izručen!

Crna Hronika

Češka ministarka pravde Marije Benešova odlučila je danas da Čabu Dera, madjarskog i srpskog državljanina koga su zbog plaćenih ubistava tražile Madjarska, Holandija i Srbija izruči Madjarskoj.

"Ministarka Benešova je dala prednost Madjarskoj nakon poredjenja ozbiljnosti počinjenih krivičnih dela i visine kazne koja mu je pretila u pojedinim zemljama", kazao je danas češkoj agenciji ČTK portparol češkog ministarstva pravde Vladimir Žepka.

Portparol je naglasio da je proces izručenja ubrzala pomoć Eurojusta iz Haga jer su organizovali sastanke predstavnika pravosudja sve tri zemlje koje su tražile izručenje i efikasnija je bila razmena informacija.

Krajem maja Gradski sud u Pragu presudio je da Der može biti izručen Madjarskoj, s čime se složio, dok je ;kategorično odbio da bude izručen Srbiji.

"Ima svoje razloge za to koje sada neću da objašnjavam", kazao je u maju advokat Dere Blend Raji, dok je sam ;Der pred sudom u Pragu 28. maja kada se odlučivalo o izručenju Madjarskoj rekao da želi da ide u Madjarsku jer tamo ima porodicu.

Da je dopustivo i moguće izručenje Srbiji koja je Dera tražila zbog likvidacije Nebojše Markovića iz Beograda na Banovom brdu, praški sud je odlučio 13. juna a Holandija je svoj predmet prepustila Madjarskoj i odustala od izručenja.

Čaba Der uhapšen je 1. marta u Pragu u hotelu Amadeus a u hotelskoj sobi su pronadjeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač i municija i perike kojima je menjao svoj izgled dok se krio od policijske potere na osnovu zahteva Madjarske, Holandije i Srbije.

Kad su ga u maju pred sudom pitali zašto je ubijao, Der je odgovorio "za pare" a dobro raspoložen čak je čestitao policajcima što su uspeli da ga nadju i uhapse.

Izručenje Der čeka u Pragu u zatvoru sa pojačanim nadzorom, po znatno oštrijem režimu nego ostali, nema prava da sreće sa ostalim pritvorenicima, jer, kako pretpostavlja njegov advokat, češke ;vlasti se plaše da bi mogao nekoga da povredi.

Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...