RIGOROZNE KONTROLE U SRPSKIM ZATVORIMA: Robijaši drogu švercuju u slatkišima i anusu!
Foto: Nebojša Mandić

narkotici

RIGOROZNE KONTROLE U SRPSKIM ZATVORIMA: Robijaši drogu švercuju u slatkišima i anusu!

Crna Hronika -

Osuđenicima koji kazne služe u kazamatima širom Srbije narkotike uglavnom donose članovi porodice prilikom redovne posete

U srpskim zatvorima ima više od 10.000 osoba, a među njima i dosta zavisnika od narkotika, koji se na najrazličitije načine dovijaju da drogu prošvercuju u ćelije. Tako su proteklih godina zatvorski stražari kesice sa marihuanom, heroinom, kokainom i drugim psihoaktivnim supstancama pronalazili u bananama, turšiji, ispod poštanskih markica, u kesicama bombona, pastama za zube ili u telesnim šupljinama.

Uživanje narkotika u srpskim kazamatima je najstrože zabranjeno, zbog čega stražari svakodnevno vrše rigorozne kontrole. Nedozvoljene supstance, među kojima dominira marihuana, zatvorenici uglavnom dobijaju iz spoljnog sveta tako što ih članovi porodice ili prijatelji koji dolaze u posetu kriju u paketima.

droga u banani
droga u bananifoto: Uprava za izvšenje krivičnih sankcija

Obaveštavaju policiju

- Osuđenici u najvećoj meri pokušavaju da unesu psihoaktivne supstance u paketima sa prehrambenim proizvodima, zatim u pastama za zube, gelovima, puderima u prahu, garderobi koju im šalje porodica. Kada se skriveni narkotici pronađu, pravi se foto-dokumentacija i o svemu se obaveštava policija, koja dolazi u zavod i preuzima pronađenu drogu - objašnjavaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kreativnost zatvorenika u pokušajima da drogu sakriju na zavidnom je nivou, pa su se stražari srpskih kazamata sretali sa najrazličitijim štekovima.

foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Nedozvoljene stvari pokušavaju da sakriju u garderobi, dušeku, ispod dušeka, u kupatilu - iza ogledala ili u kazančetu za vodu, zatim u prostoru između televizora i zida ukoliko je TV uređaj fiksiran za zid - kažu u Upravi.

Drastično smanjenje

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, proizvodnja, posedovanje ili korišćenje opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci spada u teže disciplinske prestupe, što za sobom povlači disciplinsku odgovornost osuđene osobe i izmenu stepena rizika.

foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- To znači da će osoba biti premeštena iz poluotvorenog u zatvoreno odeljenje. U zatvorenom odeljenju se nalazi sve dok disciplinska komisija ne donese odluku o disciplinskom kažnjavanju. Ukoliko je u zatvorenom odeljenju, neke od disciplinskih mera su - ograničenje ili zabrana raspolaganja novcem u Zavodu do tri meseca, kao i upućivanje u samicu - istakli su u UZIKS i naveli da su u poslednjih nekoliko godina ovi slučajevi drastično smanjeni zbog rigoroznijih kontrola.

Imaju pravo na pakete SVE SE PREGLEDA PRED ZATVORENIKOM

Iz UZIKS objašnjavaju da zatvorenici imaju pravo na prijem paketa dva puta mesečno. - Težina ovih paketa ne može biti veća od 10 kilograma. Oni se pre uručenja pregledaju pred zatvorenikom, a jedan paket može da sadrži stvari za ličnu higijenu, nekvarljive prehrambene proizvode, pečeno, kuvano ili prženo meso bez kostiju, povrće koje nije podložno kvarenju, keks bez fila - kažu u Upravi i dodaju: - Donosilac paketa prilaže listu sadržaja, a ako se u paketu nalaze stvari koje zatvorenik ne može da poseduje, one se izdvajaju i vraćaju pošiljaocu.

"Buprenofrin" na crnoj listi

MAJKE DONOSE TABLETE

Kako nezvanično saznajemo, marihuana i tablete "buprenofrina" najčešći su narkotici koji se švercuju u srpskim zatvorima. - "Buprenofrin" je lek za lečenje zavisnosti od droge, a zatvorenici često pokušavaju da ga unesu u kazneno-popravne zavode. Osim toga, ima dosta pokušaja šverca marihuane. Drogu im neretko donose porodice, pa je bilo više slučajeva gde su majke ili bračni partneri uhvaćeni sa narkoticima tokom posete - rekao je izvor Kurira.

Glumica sankcionisana

HEROIN SAKRILA U ANUS

Glumica Teodora Viktorović (39), unuka Mihajla Viktorovića, čuvenog Ciganovića iz serije "Bolji život", koja je satarom ubila majku i baku 2015. u Beogradu i koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u požarevačkom zatvoru, pokušala je da unese drogu u zatvor posle posete nevenčanog supruga Borislava Stamenkova, ali ju je obezbeđenje zatvora u tome osujetilo. Ona je početkom marta imala od suda odobrenu posetu supruga u posebnoj prostoriji za porodične susrete od tri sata, u tzv. ljubavnoj sobi. Kako su pripadnici službe za obezbeđenje znali da je Teodora uživalac droga još od svoje 17. godine, posumnjali su da ne može bez narkotika i odlučili su da je odvedu na lekarski pregled u zatvorsku bolnicu. Tamo je ustanovljeno da je u anusu sakrila kesicu droge koju joj je dostavio suprug.

(Kurir.rs/Jelena Ivić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track