TUGA DO NEBA U SELU OPLANIĆ U ŠUMADIJI! SAHRANJENI BLIZANCI VUK I NAUM (8): Od leleka majke Slavice se ledi krv u žilama, na ispraćaj došli i njihovi drugari iz škole (FOTO)
Foto: Kurir

straDali u saobraćajnoj nesreći

TUGA DO NEBA U SELU OPLANIĆ U ŠUMADIJI! SAHRANJENI BLIZANCI VUK I NAUM (8): Od leleka majke Slavice se ledi krv u žilama, na ispraćaj došli i njihovi drugari iz škole (FOTO)

Crna Hronika -

Ne pamti selo Oplanić u knićanskoj opštini veću tragediju i nesreću. Ovde su danas sahranjeni blizanci Vuk i Naum (8) Pešić, koji su nastradali u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Požarevca pre nekoliko dana.

foto: Kurir

-Čini mi se da se reka Gruža koja se nalazi pored kuće Aksentijevića, gde su blizanci živeli sa majkom Slavicom, izbistrila od suza koje su prolivene. Ceo gružanski kraj je u šoku- pričaju meštani ovog pitomog sela, dok gledaju gore ka brdu, gde se u stenju nalazi seosko groblje. Tamo su od jutra iskopane dve male rake. I oni kojima je po običajima zapala ta neprijatna rabota plakali su sve vreme... Ulica je putem koji spaja Oplanić sa Knićom i magistralom Kragujevac-Gorni Milanovac bila je zakrčena. Kolona duga kilometar. Svi su došli da odaju poslednju poštu Naumu i Vuku, veselim dečacima, koji su se sa svakim pozdravljali, prozborili koju, trčkarali po selu, hitali u školu koja je tu blizu.

Podsećamo, četvoro Pešića su pre nekoliko dana svojim "sitroenom" krenuli na odmor na Srebrno jezero. Tamo nikada nisu stigli, jer ih je 500 metara od isključenja za Požarevac otpozadi, automobilom "folksvagen šaran", udario Adem Smail (49), finski državljanin albanskog porekla. Troje je poginulo na licu mesta, dok je drugi dečak preminuo u bolnici.

Na hiljade ljudi prisustvovalo je sahrani, izjavljivalo saučešće, opelo u dvorištu kuće su služili svi sveštenici SPC sa teritorije opštine Knić koja je proglasila dan žalosti.

foto: Kurir

Od kada su juče poslepodne dovežena dva bela sanduka sa telima dečaka svi meštani zanemeli su od tuge. Lelek i kuknjava prolamaju se kroz selo, Hitna pomoć je intervenisala je nekoliko puta.

Na groblju Bozman, u isto vreme kada su sahranjeni dečaci u selu Oplanić, na večni počinak ispraćeni su i njihov otac Aleksandar (42) i baka Stanica (75). Deda Dragutin ostao je sam, obeleo od Parkinsove bolesti. Pre nekoliko godina izgubio je i sina Miodraga. Kuća u ulici Hadži Pordanovoj ostala je pusta..

- Sve sam izgubio, sve je gotovo. Pobio mi je sve- ponavlja Dragutin.

Na večni počinak Nauma i Vuka ispratili su i đaci Osnovne škole „Sveti Sava“ iz obližnje Toponice, gde su ove godine nesrećni dečaci trebalo da krenu u drugi razred. Oprostili su se i članovi KUD „Gornja Gruža“ iz ovog sela, čiji su talentovani članovi bili nastradali blizanci.

1 / 5 Foto: Kurir

- Deca su došla posebno. Od tuge niko nije mogao da ih organizuje -kažu nam komšije.

Majka Slavica je sve vreme pod sedativima. Noge je ne drže. Oko nje su rođaci, pridržavaju je dok se majčin lelek prolama Oplanićem. Dežura i lekarska ekipa.

-Pustite me.. Pustite me.. Obećala sam sebi i deci da ću da izdržim i da ću da ih ispratim - reči su majke Slavice koja paraju srce.

Povorku su predvodili sveštenici SPC. Majka Slavica, pored brata Radeta Aksentijevića i majke Zorice, jedva hoda pored dva mala bela kovčega, pridržavaju je. Desetak godina se borila za potomstvo. Sada sinove ispraća poslednji put. Jedva izdržava bol i tugu. Od njene kuknjave ledi se krv u žilama.

Ne pamti gružanski kraj ovakvu tragediju. Na školi barjak na pola koplja, umrlica. Na fotografiji dečaci su zagrljeni i nasmejani. Baš onako kako će ih i meštani pamtiti.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track