SPECIJALNI SUD: Danas završna reč tužioca za pranje para Šarićeve grupe
Foto: Dado Đilas

SPECIJALNI SUD

SPECIJALNI SUD: Danas završna reč tužioca za pranje para Šarićeve grupe

Crna Hronika -

Suđenje Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje para u Srbiji ubacivanjem prljavog novca u legalne tokove ušlo je, nakon osam godina, u završnicu, a epilog i prvostepena presuda mogu da se očekuju u oktobru.

Danas će pred Specijalnim sudom u Beogradu početi izlaganje završnih reči tužioca, optuženih i njihovih branilaca, a planirano je da traju tokom cele sedmice. Nakon što svi iznesu svoju završnu reč, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali. Šarić je u decembru prošle godine osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe radi šverca kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Ta presuda je na preispitivanju po žalbama.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Ĺ trbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track