MESNA ZAJEDNICA JABUKOVAC: Nismo ukleto selo!
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

MESNA ZAJEDNICA JABUKOVAC: Nismo ukleto selo!

Crna Hronika -

Jabukovac je poznat po prirodnim lepotama i bogatom kulturnom nasleđu, običajima, tradiciji, autentičnim lokalnim proizvodima i starim zanatima, i nikako se ne može poistovetiti sa ukletim mestom, navodi se u odgovoru MZ Jabukovac.

Povodom teksta objavljenog u digitalnom izdanju dnevnih novina Kurir, na sajtu www.kurir.rs dana 27. 8. 2019. godine u 00.46 časova, pod naslovom "Odluka višeg suda u Negotinu - Ubio četvoro u ukletom selu: Ubici iz Jabukovca određen pritvor do 30 dana", mesna zajednica Jabukovac je preko svog punomoćnika obavila sledeći odgovor:

foto: Zorana Jevtić

- Nazivanjem sela Jabukovac "ukletim selom" ne samo u naslovu teksta objavljenog 27. 8. 2019. godine već i u ranijim tekstovima objavljenim na sajtu www.kurir.rs iznete su apsolutno neistinite i nepotpune tvrdnje o selu Jabukovac, a čitaoci dnevnih novina Kurir su onemogućeni da formiraju sopstveno mišljenje o selu Jabukovac i o njegovim stanovnicima. Jabukovac je selo u Srbiji, opština Negotin, u Borskom okrugu, ranije sresko mesto i opština i poznato po svojim prirodnim lepotama i bogatom kulturnom nasleđu, običajima, tradiciji, autentičnim lokalnim proizvodima i starim zanatima i koje se nikako ne može poistovetiti sa ukletim mestom.

foto: Zorana Jevtić

Ono što Jabukovac kao selo čini posebnim jeste nesebično angažovanje meštana u obnovi i izgradnji svog rodnog mesta i veze koje meštani sela održavaju sa brojnom srpskom dijasporom koja se u Jabukovac iznova vraća u nameri da ga učini boljim mestom za život i koja se godinama aktivno angažuje i ulaže vreme i novac u izgradnju infrastrukture, kao i u renoviranje postojećih i unapređenje objekata za obrazovanje, sport, kulturu i socijalnu i zdravstvenu zaštitu u svom rodnom kraju.

foto: Zorana Jevtić

Svesrdnim zalaganjem meštani Jabukovca i srpske dijaspore u proteklih 10 godina asfaltirano je preko 10 kilometara ulica i 10 kilometara pristupnih puteva, renovirani su seoska ambulanta, zgrada mesne zajednice, zgrada Doma kulture, parkovi, izgrađene fontane, tereni za sport, uređeno je vodosnabdevanje i nabavljena su vozila za vatrogasno društvo, za prevoz đaka u isturenim odeljenjima, kao i vozilo za čišćenje snega. Najskorijom donacijom iz 2019. pribavljeno je ambulantno vozilo opremljeno po poslednjim standardima, koje će umnogome doprineti medicinskoj zaštiti stanovnicima ne samo Jabukovca već i ostalih obližnjih mesta, dok je Zdravstveni centar u Negotinu dobio opremu za očnu ordinaciju.

foto: Zorana Jevtić

Upravo ovakav primer dugogodišnjeg organizovanog zalaganja i brige za sudbinu i budućnost svog rodnog mesta ono je što je jedinstveni primer u čitavoj Timočkoj Krajini i što poistovećuje Jabukovac, a nikako tragični gubici života koji se, nažalost, dešavaju svuda i čine našu svakodnevicu, ali koji ni na koji način ne treba i ne smeju da bace senku na Jabukovac i na sav trud i zalaganje sadašnjih i bivših Jabukovčana da svoje rodno mesto učine boljim i kvalitetnijim mestom za život.

S tim u vezi ne negiramo pravo građana Srbije da budu informisani o četvorostrukom ubistvu koje se u avgustu 2019. godine desilo u zaseoku Valja Vratne, u blizini Jabukovca, ali se izričito protivimo iznošenju netačnih, neproverenih i neistinitih tvrdnji senzacionalističkog i tendencioznog karaktera, tj. bilo kakvoj kvalifikaciji Jabukovca kao "ukletog sela", čime se očigledno sugeriše da ga kao mesto za život ili posećivanje treba izbegavati.

foto: Zorana Jevtić

Ovakvo neistinito iznošenje informacija o Jabukovcu i njegovim meštanima ozbiljno nanosi štetu i može ugroziti prava i interese našeg vlastodavca, imajući u vidu negativne posledice koje način ovakvog izveštavanja može imati kako na ekonomski razvoj, posebno razvoj turizma, ali i na privlačenje donacija iz inostranstva, kojih je u proteklih 15 godina bilo mnogo, i u vezi s kojima se čine permanentni napori mesne zajednice Jabukovac i brojne dijaspore, navodi se u saopštenju mesne zajednice Jabukovac.

Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track