ISPITUJE SE UZROK TRAGEDIJE U PRIVATNOJ ORDINACIJI: Dušankino srce nije izdržalo rutinski pregled
Foto: Nemanja Nikolić

Horor

ISPITUJE SE UZROK TRAGEDIJE U PRIVATNOJ ORDINACIJI: Dušankino srce nije izdržalo rutinski pregled

Crna Hronika -

Misterija: Advokat zatvorene ordinacije „Dr Nestorov“ tvrdi da Dušanka Banjac nije bila u opštoj anesteziji tokom kolonoskopije, a zašto se posle intervencije nije probudila, otkriće obdukcija

Tragedija koja se desila pre tri dana u privatnoj ordinaciji opšte medicine „Dr Nestorov“, kada je posle kolonoskopije, rutinskog pregleda debelog creva, preminula pacijentkinja Dušanka Banjac (72) iz Sremčice, i dalje potresa Srbiju.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja ekspresno je naložila zatvaranje ordinacije, a urađena je i obdukcija po nalogu tužilaštva.

Očajna porodica i dalje ne veruje šta se desilo, a čaršijom su počele da kruže priče da je nesrećna žena umrla od zastoja srca dok je bila u opštoj anesteziji. To, naravno, niko od nadležnih nije želeo da potvrdi i komentariše jer svi čekaju rezultate obdukcije.

Za Kurir je odbio da govori i dr Marin Nestorov, vlasnik ordinacije, koji je poručio da se neće oglašavati dok se ne završi obdukcija, ne stignu svi nalazi u vezi sa tim slučajem, a njegov advokat Bojan Ječmenica tvrdi da pacijentkinja uopšte nije bila u opštoj anesteziji, već u takozvanoj analgosedaciji. To znači, objašnjava on, da pacijent dobija lekove koji izazivaju pospanost, tj. plitki san, i ne oseća bol.

Takođe, kako on tvrdi, ta ordinacija nije trajno zatvorena rešenjem Ministarstva zdravlja posle vanrednog stručnog nadzora zdravstvene inspekcije.

foto: Nemanja Nikolić

- Ordinacija je privremeno zatvorena do okončanja svih procedura ispitivanja činjenica koje su dovele do smrti pacijentkinje. Nakon prikupljenih rezultata znaće se šta se desilo, jer pacijentkinja nije umrla tokom intervencije, već posle nje - naveo je Ječmenica za Kurir.

Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, kaže za Kurir da pomno prate taj slučaj, ali da čekaju izveštaje nadležnih.

- Urađen je vanredni stručni nadzor, kada je Ministarstvo zdravlja poslalo zdravstvenu inspekciju u tu ordinacciju, kao i obdukcija tela pacijenta. Dok ne stignu svi rezultati u vezi sa smrću, ne možemo da komentarišemo ništa u vezi sa tim. Čim budemo dobili neophodne informacije, obelodanićemo naš stav - naveo je dr Dinić.

Porodica Banjac nije želela da govori za Kurir.

Ministarstvo zdravlja

ILEGALAN RAD

Ministarstvo zdravlja, nakon što je zatvorilo ordinaciju „Dr Nestorov“, saopštilo je da joj se zabranjuje rad zbog obavljanja delatnosti izvan registrovane, zbog oglašavanja metoda i postupaka suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i obavljanja delatnosti suprotno istom zakonu. Do zaključenja ovog broja Kurir nije dobio odgovore iz Ministarstva zdravlja da li su i kada poslednji put kontrolisali ordinaciju „Dr Nestorov“.

Kurir.rs / E. K.

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja