Najnovije vesti

ŠESTORO PRITVORENIH, 14 OSUMNJIČENIH: Oprali milione preko subotičke firme za uvoz tekstila iz Turske
Foto: Profimedia

vrednost oduzete robe 103 miliona

ŠESTORO PRITVORENIH, 14 OSUMNJIČENIH: Oprali milione preko subotičke firme za uvoz tekstila iz Turske

Crna Hronika

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana za šestoro od ukupno 14 osumnjičenih da su izvršili poreska krivična dela i pranje para, koristeći privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske.

Troje osumnjičenih se nalaze u bekstvu i za njima se traga, a pet će se braniti sa slobode, rečeno je za Tanjug u Višem javnom tužilaštu u Novom Sadu, čije će posebno odeljenje za suzbijanje korupcije sprovesti istragu protiv svih 14 osumnjičenih.

Osumnjičeni da su izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca od preko 441 miliona dinara su: I.N, B.S, M.S, Z.S, A.M, S.P, Ž.J, T.S, R.T, S.N, P.Š, P.P, E.T, i Z.A.

Pritvor je određen prema I.N, B.S, M.S, Z.S, S.P. i Ž.J.

U bekstvu su E.T, S.N. i R.T, dok se sa slobode brane A.M, T.S, P.Š, P.P. i Z.A.

Policija je pre dva dana saospstila da su se smnja da su pomenuti iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali "fantom i peračkim" preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju.

Na taj način su, kako se sumnja, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza.

Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...