Najnovije vesti

NASTAVLJA SE SERIJA BRUTALNIH UBISTAVA VOĐA NAVIJAČA: Njihova međusobna borba za prevlast na tribinama svake godine odnosi sve više života!
Foto: Beta Branislav Božić, Privatna Arhiva

ISTRAŽUJEMO

NASTAVLJA SE SERIJA BRUTALNIH UBISTAVA VOĐA NAVIJAČA: Njihova međusobna borba za prevlast na tribinama svake godine odnosi sve više života!

Crna Hronika

Ljubomir Kića Marković (39), koji je izrešetan prošle nedelje u Ulici Grčića Milenka na Pašinom brdu, poslednja je žrtva serije krvavih likvidacija u kojima su mete pripadnici navijačkih grupa, a koje bezmalo traju pune dve decenije.

Ubijeni Marković bio je označen kao jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, a sumnja se da je motiv likvidacije borba za prevlast na tribinama. Posebnu pažnju javnosti izazvala je njegova sahrana kojoj je prisustvovalo blizu hiljadu ljudi, kao i brojne čitulje i poslednji pozdravi koje su mu upućivale „kolege“ sa stadiona.

foto: Facebook

„Nebeska armija“

„Gore na nebu armija prava, što za tvoje boje živote je dala“, stihovi su koji su odjekivali Novim grobljem nakon što je sanduk sa njegovim telom položen u raku.

Stihovi ove navijačke pesme, koja se neizostavno peva na svim Partizanovim mečevima, pokazali su se kao istiniti jer je broj ubijenih navijača i njihovih vođa veći iz godine u godinu. Motivi tih zločina uvek su isti, pa u javnosti više i da nema nedoumica o tome koje su to i kakve boje za koje se tako olako polaže život.

Stručnjaci nemaju sumnju da je organizovanim navijačkim grupama sport samo paravan za kriminalne aktivnosti kojima se zapravo bave.

- Njihov primarni posao je trgovina narkoticima. Pored toga, rade kao obezbeđenje po gradu, ucenjuju, iznuđuju novac. Neretko su umešani u poslove klubova, pa po nalogu uticajnih ljudi obavljaju privatne poslove. Njihova snaga je najveća u krugu samih stadiona, Delije drže Voždovac, Grobari su jaki na Dorćolu, a radovci neprikosnoveni na Banjici, gde čak navodno štite pojedine restorane - tvrdi za Kurir kriminolog Dobrivoje Radovanović.

On pojašnjava zašto je važno biti vođa navijačke grupe.

foto: Dado Đilas

Bez demokratije

- Vođe su te koje ubiraju sav profit od svih nelegalnih aktivnosti kojima se bave. Među njima nema demokratije, vlada stroga podela aktivnosti i zaduženja, ali je vođa taj koji donosi sve odluke, dok ih ostali izvršavaju. Biti vođa danas je vrlo unosan posao, jer su oni zapravo deo uprave kluba - dodaje Radovanović.

Glavni dokaz da posredi nije bezuslovna ljubav prema klubu i njegovim bojama jeste činjenica što su mnogi istaknuti pripadnici navijačkih grupa neretko prelazili sa jedne tribine na drugu.

- Dešavalo je se da navijači Zvezde pređu u navijačku grupu Partizana. Razlog je mogao biti novac koji dobijaju da organizuju navijanje. Može da dođe do svađe unutar grupe oko raspodela u vođstvu. Sve to nema veze sa navijanjem za sportski klub - objašnjava penzionisani policajac Časlav Ristić.

UBIJENI - ZVEZDA

ALEKSANDAR ROGANOVIĆ (21) - 18. 9. 2015.

Jedan od vođa navijača Crvene zvezde ubijen je u sačekuši u Veterniku u Novom Sadu.

foto: Privatna Arhiva

Na njega su pucali njegovi prijatelji Milivoje Vučković (21) i Jovan Perišić (22), koji su mu bili na sahrani. Milivoje je osuđen na 15 godina zatvora, a Jovan na 14 godina. Motiv ovog ubistva su navodno problemi zbog droge i poduži sukobi zbog novca, koji su i doveli do likvidacije.

VELIBOR DUNJIĆ (29) 16. 5. 2014.

Vođa navijača grupe Hijene ubijen je ispred splava „Džimis“ na Dunavskom keju, dok je njegova drugarica Nina Šobota ranjena. Naime, umro je u vozilu u kojem je upucan na parkingu.

foto: Dado Đilas

Za njegovu likvidaciju na optuženičkoj klupi našli su se Goran Knežević i Bojan Starovlah, optuženi da su direktno optuženom za ubistvo, šefu obezbeđenja Vladimiru Đuroviću, pomogli da pobegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić, jer su uklonili opremu za video-nadzor. Protiv Dunjića, koji je poznat po dilovanju droge i nasilju, podignuto je 40 krivičnih prijava. U trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka, a iz zatvora je pušten nakon opšte amnestije.

RANJENI - ZVEZDA

DRAŽEN DRAGAŠ LURČ (36) 28. 7. 2017.

Vođa navijača Crvene zvezde upucan je u Beogradu nakon utakmice crveno-belih i Sparte na Marakani.

foto: Dado Đilas

I on je odbio da razgovara sa policijom. Dragaš pod svojom komandom drži grupu Belgrejd bojs, a u dosijeu ima više od 15 krivičnih i prekršajnih prijava, kao i nekoliko osuđujućih presuda, između ostalog zbog prodaje marihuane u školskom dvorištu na Južnom bulevaru.

BRANIMIR MATIĆ BELI (34) 20. 7. 2017.

Jedan od vođa navijača Zvezde ranjen je na jednom od beogradskih splavova.

foto: Privatna Arhiva

Policajcima koji su ga ispitivali o pucnjavi nije želeo da otkrije ko je pucao u njega. Inače, Matić je malo pre toga izašao iz zatvora pošto je odslužio desetogodišnju kaznu zbog toga što je 2006. u blizini stadiona Crvene zvezde ubio Dejana Divnića (30) i ranio njegovog brata Nebojšu (36).

DRAGAN VASIĆ GAGA (41) 1. 2. 2015.

U vođu navijačke grupe Ultras nepoznati napadač ispalio je osam metaka, od kojih su ga tri pogodila u nogu.

foto: Privatna Arhiva

Navijač je pre pucnjave bio u teretani na stadionu. Inače, Vasić pripada staroj gardi Zvezdinih navijača, uz Vladimira Šaviju bio je jedan od osnivača navijačke grupe Delije 1989. Od 2000. odlazio je samo na Zvezdine utakmice van Beograda, ali se družio s viđenijim zvezdašima Markom Vučkovićem, šefom Ultrabojsa, i Veliborom Dunjićem.

NAVIJAČKE GRUPE

PARTIZAN

Alkatraz, Zabranjeni i Janjičari. Pripadnici Alktraza i Zabranjenih su u međusobnom ratu, dok su Janjičari posebna grupa koju čine preletači iz Crvene zvezde i Rada.

CRVENA ZVEZDA

Delije, Ultra bojs, Ultras i Brigate. Vođe navijača Zvezde neretko su učestvovale u kriminalnim radnjama i sukobima.

UBIJENI - PARTIZAN

ALEKSANDAR STANKOVIĆ (30) 13. 10. 2016.

Vođa navijača Janjičara ubijen je dok je ulazio u svoj automobil u blizini Centralnog zatvora, kod stadiona Obilića, a njegove ubice nisu nađene.

foto: Saša Pavlić

On je bio jedan od najmoćnijih navijača na južnoj tribini. Uspešno je izbegavao odlazak na petogodišnju robiju, na koju je osuđen još 2013. godine zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, a hapšen je i 2006, kada je označen kao vođa dilera droge u beogradskom naselju Medaković.

ALEN KOSTIĆ KUBI (27) 13. 8. 2016.

Vođa navijača grupe Zabranjeni bio je dobro poznat policiji. Ubio ga je komšija u Železniku i to posle problema koji nisu u vezi sa navijanjem.

foto: Facebook Printscreen

Bio je ranjen u sačekuši 2013. godine. Njegov odlazak koji je odjeknuo Beogradom doveo je do toga da njegova sahrana bude nalik navijačkoj tribini tokom utakmica. Takođe, osumnjičen je za pokušaj ubistva Jugoslava D. (44), koga je pretukao štanglom.

ALEKSANDAR JOKSIĆ (35) 29. 9. 2015.

Vođa navijačke grupe Jang bojs ubijen je u Rakovici. Nepoznati napadač je na njega ispalio četiri hica, a poslednji, peti metak, Joksića je pogodio u glavu.

foto: Privatna Arhiva

Kada je policija stigla na mesto ubistva, on je u desnoj ruci držao mobilni telefon, koji je zvonio. Pretpostavlja se da se video s ubicom, s kojim se posvađao, nakon čega je osumnjičeni izvadio pištolj i ispalio smrtonosne hice. Važio je za nekog ko je više bio u zatvoru nego na stadionu. Dugo je sa svojom grupom bio član frakcije Zabranjeni.

RANJENI - PARTIZAN

BRAĆA VAVIĆ

Aleksandar je najpre bio vatreni navijač Zvezde, a zatim je prešao da bodri grupu Alkatraz.

foto: Privatna Arhiva

On je 2013. bio osuđen na 12 meseci zatvora zbog ranjavanja Stefana Gajića na Karaburmi. Godinu dana pre ove presude, ranjen je u sačekuši, gde je pogođen u karlicu u blizini Pete beogradske gimnazije. Početkom oktobra 2014. godine na meti se našao i Nikolin i Aleksandrov brat Đura. Naime, dok je sedeo u vozilu na Zvezdari, na njega je pucano iz auta u pokretu, a tom prilikom ostao je nepovređen. Nikola je bio upucan u noge ispred poznatog kluba na Terazijama. Prethodno, bio je u pritvoru zbog ranjavanja pripadnika obezbeđenja na splavu „Blejvoč“.

UBIJENI - RAD

ZA ŠEST MESECI UBIJENA TRI NJIHOVA NAVIJAČA - VATRENO ORUŽJE

OGNJEN ŽANIĆ (26) 24. 5. 2018.

Na ubijenog navijača ispaljena su tri hica i pogođen je u stomak.

foto: Privatna Arhiva

Na njega je pucao nepoznati muškarac, za kog se pretpostavlja da je pripadnik suparničke navijačke grupe.

PETAR ARSIĆ PEKA (38) - 28. 2. 2018.

Pripadao je jednoj od frakcija navijačke grupe Rada. Jednim hicem u glavu ubijen je u beogradskom naselju Vidikovac. Prema priči svedoka, ubistvu je prethodio sukob dve navijačke grupe - četiri na četiri. Arsić je poznat policiji kao višestruki izvršilac teških krađa i razbojništava, zbog čega je i dva puta osuđivan.

ALEKSANDAR SAVKOVIĆ (27) - 17. 12. 2017.

Ubijen je u pucnjavi ispred kluba „Nana“ na Senjaku, a pucnjavi je prethodila svađa više gostiju. Savković je imao pozamašan kriminalni dosije u kojem su stajale i optužbe za ubistvo u pokušaju, drogu, oružje, nasilničko ponašanje, razbojništvo... Bio pripadnik navijačke grupe Junajted fors.

Veljko Belivuk

NISMO NEVINI, ALI NISMO NI TOLIKO LOŠI

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, vođa partizanove grupe Janjičari, u intervjuu za Njuzvik pre nekoliko godina pričao je o životu navijača.

foto: Zorana Jevtić

- Svi misle da su probisveti, narkomani, alkoholičari... A ja imam ženu i dvoje dece, radim normalno kao i drugi, ide mi staž, plaćam poreze državi. Nismo mi nevini, ne mogu to da kažem... Da nas iz čista mira povlače po novinama. Ali nismo ni toliko loši. Mnogima smo stali na žulj, mnogima koji su neispravni, mnogi su se udružili protiv nas i desilo se to što se desilo - kazao je Belivuk posle ubistva svog najboljeg druga Aleksandra Stankovića.

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Foto: Beta Branislav Božić, Privatna Arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...