STEFANOVIĆ: Procesuirane 22 organizovane kriminalne grupe, uhapšeno 128
Foto: Ana Paunković

većina se bavila trgovinom narkotika

STEFANOVIĆ: Procesuirane 22 organizovane kriminalne grupe, uhapšeno 128

Crna Hronika -

U Srbiji su od početka godine procesuirane 22 organizovane kriminalne grupe, od kojih se većina bavila trgovinom narkoticima, a uhapšeno je 128 članova tih grupa, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Pripadnici MUP-a zaplenili su na teritoriji naše zemlje više od 6,2 tone narkotika, ali su istovremeno učestvovali i u devet međunarodnih akcija u kojima je oduzeto 1,9 tona kokaina, oko 140 kilograma marihuane i pronađeno sedam laboratorija za proizvodnju narkotika", rekao je Stefanović tokom predavanja na temu "Uticaj međunarodne saradnje na bezbednost Republike Srbije", koje je održao studentima nemačkog Federalnog univerziteta primenjenih nauka i javne uprave i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da ovi rezultati govore da srpska policija predano radi na suzbijanju trgovine narkoticima na svojoj teritoriji, ali i da daje veliki doprinos u međunarodnoj borbi.

"Drago nam je što danas sve više međunarodnih subjekata prepoznaje napor koji je Srbija uložila u regionalnu i globalnu bezbednost. Težićemo i u narednom periodu proširivanju bezbednosne saradnje, kao i uspostavljanju veza sa novim partnerima u borbi protiv kriminala", rekao je Stefanović.

Govoreći o izazovima migracija, on je istakao da region Zapadnog Balkana predstavlja jednu od glavnih ruta migracija ka zemljama Zapadne Evrope.

"Od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, a trenutno ih u centrima za azil u našoj zemlji boravi oko 4.000. Srbija je od početka migracija preduzela važne korake na ojačavanju svoje granice u cilju sprečavanja iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i zaštite bezbednosti Srbije. Ujedno smo se trudili da svima koji su boravili u našoj zemlji omogućimo humane uslove i svu neophodnu negu", precizirao je Stefanović.

Ministar je podsetio na činjenicu da Interpol, već pet godina zaredom, svrstava našu policiju u deset najpoželjnijih partnera za saradnju. Takođe, kako je rekao, i Europol nas prepoznaje kao trećeg najpoželjnijeg partnera izvan Evropske unije, imajući u vidu obim razmenjenih informacija. On je dodao i da je prvi zajednički operativni tim srpske policije osnovan 2016. godine upravo u saradnji sa policijom Savezne Republike Nemačke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track