ŠAH GA SPASIO MASAKRA NA IBARSKOJ MAGISTRALI! Zoran Marjanović: Radio sam za Daninog brata, ali mi ona ne plaća advokate
Foto: Zorana Jevtić

ČETVOROSTRUKO UBISTVO

ŠAH GA SPASIO MASAKRA NA IBARSKOJ MAGISTRALI! Zoran Marjanović: Radio sam za Daninog brata, ali mi ona ne plaća advokate

Crna Hronika -

Prvi posao: Optuženi za ubistvo pevačice Jelene Marjanović kaže da je pre 21 godinu bio vozač Veselina Boškovića, ubijenog brata Danice Drašković, ali da s njom danas nema nikakav kontakt

Zoran Marjanović (41), kome se sudi zbog optužbi da je 2. aprila 2016. na nasipu u Borči ubio suprugu Jelenu Marjanović (33), ispričao je za Kurir da je pre 20 godinu radio kao lični vozač Veselina Boškovića, brata Danice Drašković, supruge lidera SPO Vuka Draškovića, i da je 1999. zahvaljujući božjoj pomoći izbegao atentat na Ibarskoj magistrali.

Marjanović je odlučio da ispriča do sada nepoznate detalje iz svog života i otkrije na koji način je povezan s porodicom poznatog političara.

foto: Zorana Jevtić

Posao preko omladinske

- Imao sam 21 godinu kad sam se zaposlio u Direkciji za građevinsko zemljište, u sektoru za marketing i informatiku, a kasnije sam prešao na drugo radno mesto. Bio sam službenik zaposlen preko omladinske zadruge, a kasnije primljen na neodređeno. Tog jutra, 3. oktobra, uoči atentata, odvezao sam Veska kod Vuka Draškovića i njih dvojica su seli da igraju šah. Znao sam da planiraju da idu na Ravnu goru, pa sam ga pitao kad ćemo krenuti. Međutim, Vesko mi je rekao da idem kući da se odmorim i da će se njih dvojica sami odvesti kad završe partiju. Tako je i bilo, ja sam otišao kući, a oni su nešto kasnije krenuli na Ravnu goru - ispričao je Marjanović kako je izbegao smrt. - Kad sam čuo šta se dogodilo svega nekoliko sati kasnije, nisam mogao da verujem. Tog dana me je samo bog spasao sigurne smrti - rekao je Zoran i dodao da je ubrzo posle te nesreće prestao da radi u državnoj službi. - Pošto sam se paralelno s tim poslom bavio i muzikom, rešio sam da se potpuno posvetim muzici, jer mi je to išlo od malih nogu - objašnjava optuženi za ubistvo pevačice.

Vuk prava meta

Marjanović se u razgovoru za naše novine osvrnuo i na spekulacije da je on i danas u dobrim odnosima s porodicom Drašković i da mu Danica, sestra njegovog nekadašnjeg šefa, pomaže tako što mu plaća advokate.

- Mi nismo u kontaktu, niti sam s Draškovićima ikada bio u kontaktu, sem što sam bio vozač Veselina Boškovića. Danicu lično ne poznajem, samo iz viđenja. Svoje advokate plaćam sam, niko drugi mi ih ne plaća - odlučan je Marjanović.

foto: Damir Dervišagić

Danica Drašković rekla je juče za Kurir da Marjanović nije bio vozač njenog pokojnog brata.

- Apsolutno nije tačno i ne bih to komentarisala. Ružno je pričati o tome - kratko je rekla Danica.

Atentat na funkcionere SPO izveden je 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali, a meta napada bio je Vuk Drašković.

Krenuli na Ravnu goru

KAMION SE ZAKUCAO U „AUDI“

Stradao u  atentatu iako  nije bio meta...  Veselin Bošković
Stradao u atentatu iako nije bio meta... Veselin Boškovićfoto: Kurir

Kobnog 3. oktobra Vuk i Danica Drašković su se s njenim bratom Veselinom Boškovićem i poslanicom SPO Gordanom Aničić u pratnji obezbeđenja uputili ka Ravnoj gori kako bi obišli izgradnju Spomen-centra Draži Mihajloviću. Drašković i Bošković su išli „audijem“, dok je iza njih u „BMW“ bilo obezbeđenje. Pukom srećom Danica i Aničićeva, koje su se nalazile u džipu, prošle su prve. Kamion DB koji ih je čekao propustio je to vozilo, pa se zakucao u „audi“, a potom je na njih naleteo i BMW i zapalio se. Drašković, koji je bio meta, lakše je povređen, dok su Bošković i pripadnici obezbeđenja poginuli na mestu.

Pravosnažne presude

LEGIJI I MARKOVIĆU PO 40 GODINA

foto: Profimedia, Printscreen YT

Zbog atentata na Ibarskoj pravosnažno su na po 40 godina zatvora osuđeni Milorad Ulemek Legija, tadašnji komandant JSO, i Rade Marković, tadašnji načelnik DB, kao i pripadnici JSO Nenad Ilić Glavonja i Branko Berček, dok su na po 35 godina osuđeni Nenad Bujošević Rambo i Duško Maričić Gumar. Leonid Milivojević osuđen je na 30 godina. Zbog prikrivanja zločina na godinu i po dana osuđen je tadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, kao i saobraćajci Dragiša Dinić i Vidan Mijajlović, koji su prikrivali dokumentaciju sa uviđaja, pa su dobili uslovne kazne.

Kurir.rs/ Jelena Ivić Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track