UKINUTA OSUĐUJUĆA PRESUDA JANJIĆU I BREŽANČIĆU: Slučaj je vraćen na ponovljeno suđenje Specijalnom sudu
Foto: Youtube Printscreen, Marina Lopičić

Apelacioni sudu u Beogradu

UKINUTA OSUĐUJUĆA PRESUDA JANJIĆU I BREŽANČIĆU: Slučaj je vraćen na ponovljeno suđenje Specijalnom sudu

Crna Hronika -

Apelacioni sudu u Beogradu ukinuo je presudu kojom su na višegodišnje kazne zatvora bili osuđeni vlasnik preduzeća "MB Gas oil" Mile Brežančić i bivši pomoćnik ministra zažtite životne sredine Nebojša Janjić povodom optužbi za zloupotrebe položaja i davanje i primanje mita.

Ovom odlukom koja je danas objavljena, usvojene su žalbe njihovih branilaca i slučaj je vraćen na ponovljeno suđenje Specijalnom sudu, koji ih je u maju bio osudio na četiri, odnosno dve i po godine zatvora.

Brežančić i Janjić se optužnicom terete za krivična dela davanje odnosno primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tvrdi da su krivična dela izvršili u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće MB Gas na zemljištu na kojem je pravo korišćenja imala Prva srpska fabrika šećera "Dimitrije Tucović 1898", koja je u državnom vlasništvu.

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se u žalbama pobija prvostepena presuda zbog bitnih povreda odredaba krivicnog postupka jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva.

Naime, u prvostepenoj presudi je, između ostalog, navedeno da je Janjić donošenjem Akta o urbanističkim uslovima za izgradnju rečnog pretakališta i pristana na levoj obali reke Dunav, trase gasovoda i skladišta tečnog naftnog gasa od 10. februara 2009. godine, kao i rešenja o odobrenju za izgradnju istog od 27. jula 2009. godine pribavio privrednom društvu "MB Gas Oil" imovinsku korist od 11.091.434 evra.

Takođe se navodi da je na osnovu uknjižbe i pravo korišćenja na zemljištu u površini od 14.191 kvadratna metra pribavili korist u vrednosti od 1.135.280 dinara.

Međutim, Apelacioni sud smatra da je prvostepena presuda u ovom delu nerazumljiva jer ako je, kako piše u odluci, Janjić donošenjem pomenutih akata pribavio imovinsku korist navedenom privrednom društvu ta korist ne može biti u navedenom iznosu od 11.091.434 evra, koliko iznosi tržišna vrednost pomenutog skladišta, gasovoda i pristana.

Nesporno je da je privredno društvo "MB Gas Oil" investiralo određena novčana sredstva u kupovinu rezervoara, cevi i druge opreme za pomenuto skladište, cevovode i pristan, kao i određena finansijska sredstva za prevoz, montažu opreme i druge radove na pomenutim postrojenjima, pa sasvim izvesno to ne može biti imovinska korist koju je Janjić pribavio navedenom privrednom društvu činjenjem krivičnog dela.

S druge strane, imajući u vidu bitna obeležja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja neophodno je utvrditi da je službeno lice, nekom od alternativno propisanih radnji, pribavilo drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanelo štetu ili teže povredilo prava drugog, naglašava Apelacioni sud.

Ovaj sud takođe smatra da se osnovano u žalbi Brežančićevog branica ističe da izreka pismenog otpravka presude nije identična sa izrekom javno objavljene presude, kao i da je izreka presude nerazumljiva u pogledu radnje krivičnog dela davanja mita za koje je Brežančić proglašen krivim.

Janjiću se u drugom postupku ponovo sudi zajedno za bivšim ministrom za zaštitu životne sredine Oliverom Dulićem zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom izdavanju dozvola slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track