SERIJSKI UBICA PREBAČEN U ZATVOR TEKSEIRO: Igoru Rusu čuvari pretili smrću
Foto: EPA / Antonio García

odluka

SERIJSKI UBICA PREBAČEN U ZATVOR TEKSEIRO: Igoru Rusu čuvari pretili smrću

Crna Hronika -

Igor Vaclavić iz Subotice, koji se sumnjiči za pet ubistava, zbog problema s obezbeđenjem premešten u drugu kaznenu ustanovu u Španiji

Igor Vaclavić (39) iz Subotice, poznatiji kao Igor Srbin i Igor Rus, nekada najtraženiji begunac u Evropi zbog serije ubistava u Italiji i Španiji, prebačen je iz zatvora Zuera u zatvor Tekseiro u Korunji jer su mu čuvari pretili smrću, preneli su lokalni mediji.

Vaclavić, kome je pravo ime najverovatnije Norbert Hefer, u zatvoru Zuera u Saragosi bio je u „modelu izolacije kao opasan zatvorenik“, a od 342 dana - koliko je tamo proveo - 138 nije izašao iz ćelije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Privatna Arhiva

Ne gleda TV

Kako navode španski mediji, ozloglašeni višestruki ubica prebačen je u zatvor Tekseiro iz bezbednosnih razloga, a i tamo je u izolaciji.

- Tokom 20 dana, on je u ćeliji provodio 21-24 časa. Normalno se ponaša i uredno održava ćeliju. Korektno se ophodi prema novim čuvarima koji ga bude svakog jutra u osam sati za prebrojavanje zatvorenika. Od devet do 12 sati je u dvorištu, gde vreme provodi sam. Ponekad trči, a ponekad šeta. Televiziju ne gleda i novine ne čita, a u zatvorskoj prodavnici uglavnom kupuje sokove i pecivo - kaže izvor tamošnjih medija i dodaje da su zvaničnici zatvora Tekseiro podigli mere bezbednosti zbog Vaclavića, jer je reč o „posebno opasnom zatvoreniku“.

Podsetimo, Vaclavić je uhapšen u decembru 2017. godine u Španiji, gde se sakrio posle dva ubistva koja je počinio u Italiji. Tom prilikom on je ranio dvojicu farmera, a posle devet dana ubio je dva pripadnika civilne garde i meštanina.

Dao iskaz

Pre nekoliko dana, tokom ročišta u Španiji za dva pokušaja ubistva farmera Manuela Marsela i Manuela Andrea, on se sve vreme u sudnici smeškao i mahao novinarima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA-EFE/Antonio García

- Marselo je svedočio u sudu, ali je Vaclavić za to vreme bio skriven zavesama, a oštećeni je samo bacio pogled na njega i potvrdio da je to muškarac koji je pucao u njih, dok se Andre javio putem video-linka - preneli su španski mediji.

- Meštani iz Albalate su živi jer nisam želeo da ih ubijem. Pucao sam na njih kad su se približili seoskoj kući u kojoj sam se krio. Oni su došli da bi popravili bravu i, kada sam video da prilaze, pucao sam iz pištolja na njih. Zaista nisam želeo da ih ubijem, samo da ih upozorim. Da su naleteli slučajno na mene i da su me dirali, verovatno ne bi sada bili ovde - potpuno smireno je ispričao Vaclavić.

Srpski Hanibal SVEDOČIO IZ KAVEZA!

Suđenje Vaclaviću za pokušaj ubistva Manuela Marsela i Manuela Andrea ispraćeno je ekstremnim merama bezbednosti. On je u sud pristigao okružen pripadnicima Jedinice za prevenciju i reagovanje nacionalne policije. Odmah po uvođenju u sudnicu smešten je u poseban stakleni kavez, koji je specijalno napravljen za potrebe suđenja, a koštao je 7.000 evra.

Igor Vaclavić u Italiji ubio šumočuvara Valerija Verija i vlasnika bara Davida Fabrija Uhapšen posle devet meseci skrivanja u Španiji U Italiji je osuđen na doživotnu robiju Posle suđenja u Španiji biće prebačen u italijanski zatvor Kada odsluži 26 godina u Italiji, postoji mogućnost da ga vrate u Španiju U Španiji mu se sudi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva Rođen je u Subotici kao Norbert Hefer, a iz Srbije je otišao sa 20 godina

(Kurir.rs / Dušan Stamenković / Foto:EPA / Antonio García)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja