NAPAD NA PORODICU NOVINARKE: Odloženo suđenje po 53. put
Foto: Printscreen

NAPAD NA PORODICU NOVINARKE: Odloženo suđenje po 53. put

Crna Hronika -

VRANJE - Suđenje optuženima za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković, u restoranu 22. septembra 2012. godine u Vranju odloženo je danas u Osnovnom sudu u tom gradu po 53. put, zbog izostanka jednog od optuženih Miloša Vučkovića i sudskog veštaka medicinske struke iz Niša.

Iako su punomoćnici oštećenih insistirali da se razdvoji postupak protiv Vučkovića i da se nastavi sa izvođenjem dokaza, gledanjem snimka sa sigurnosnih kamera iz restorana, sud taj predlog nije usvojio, jer želi da na istom pretresu ispita i izostalog veštaka.

Sud je međutim danas odredio pritvor Vučkoviću i naložio raspisivanje poternice za njim jer je izostao zbog navodnog službenog puta u Austriju.

Sudija smatra da će on, ako je zaista u Austriji, odmah biti uhapšen na graničnom prelazu prilikom povratka u Srbiju.

Punomoćnik porodice Janković advokat Ivan Simić je predložio potom da se suđenje prema Vučkoviću razdvoji iz razloga efikasnosti postupka i ekonomičnosti, i da se pregleda snimak sa sigurnosnih kamera.

Tužilac je najpre ovaj predlog sudu na ocenu, ali je na insistiranje sudije Dragane Tasić izrazio neslaganje sa predlogom advokata Simića, navodeći da nije celishodni razdvajati postupak u završnici suđenja.

Punomoćnik porodice Janković advokat Vladimir Galjak tražio je novčano kažnjavanje sudskog veštaka, koji je izostao zbog prema rečima sudije, obaveza u drugim predmetima, ali sud danas nije odlučio o tom predlogu.

Nakon polemike advokata i sudije, suđenje je ipak odloženo za ponedeljak 2. mart, kada bi trebalo da se ispita sudski veštak i pregleda snimak.

Ukiliko Vučković ne dođe ni u ponedeljak, sud će, kako je najavljeno, protiv njega razdvojiti postupak, saslušati veštaka, pregeldati snimak i okončati dokazni postupak.

Advokat Simić rekao je da je povodom ovog slučaja uputio dopis Visokom savetu sudstva sa zahtevom da delegira stručno lice iz tog najvišeg sudskog organa, sa zadatkom da sprovodi monitoring u odnosu na celishodnost i efikasnost vođenja ovog krivičnog postupka.

On je podsetio da ovaj postupak traje već osam godina a da još nije dobeta ni prvostepena presuda.

Tanja Janković, bivša novinarka B92, kaže da je ovo suđenje odloženo po 53. put, ali da želi da istraje i nedozvoli da se slučaj zataška, gurne pod tepih i dozvoli zastara.

Ovaj slučaj treba da se okonča presudom koja treba ubuduće svima da pokaže kako će proći ako samo pomisle da napadnu novinara koji radi svoj posao, navela je Janković.

U ovom slučaju za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda Jankovićkinom ocu Zoranu i sestri Bojani optuženi su aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović, kao i Miloš Vučković, Nenad Nikolić, Goran Ilić, Bane Stanojković, Slađan Vasić.

Darko Sekulić je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih telesnih povreda Slađanu Spasiću.

Četvorica optuženih, kao i Slađan Spasić su nakon odbijanja njihove krivične prijave, kao tužioci podneli sudu kontra - optužni predlog protiv Darka Sekulića, Tanje Janković i njene sestre i oca zbog nasilničkog ponašanja.

Oba optužna predloga su spojena u jedan postupak odlukom, bivše sudije Marije Janićijević, koju je zbog ponašanja nedostojnog sudije, prošle godine funkcije razrešio Visoki savet sudstva, a odnedavno je član Advokatske komore Niš.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track