Bečliji za sekund sna za volanom, dve godine zatvora

Bečliji za sekund sna za volanom, dve godine zatvora

Crna Hronika -
Bečlija Kristijan Buher krenuo je na odmor i završio u srpskom zatvoru jer je izazvao sudar s smrtnim posledicama, i sad traži da kaznu služi u Austriji

BEČ - Bečlija Kristijan Buher (47) izazvao je saobarćajnu nesreću u Srbiji zbog čega je kažnjen sa dve godine zatvora i sada pokušava, uz pomoć prijatelja i državnih instituacija, da bude prebačen u Austriju.

Njegova devojka Radost Kristefel rečenicu "Izvadi me odavde" čuje tri puta nedeljno, uvek kada se, između 11 i 12 sati, on javi iz srpskog zatvora.

"Svaki telefonski razgovor počinje sa ovom molbom", rekla je Kristefel austrijskim medijima. Presudom od 12. maja ove godine Buger je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora u sudu u Pirotu, pošto je nedaleko od ovog grada krajem prošle godine izazvao saobraćajni udesa sa smrtnim slučajem.

Bečki dnevnik "Kurir" ocenjuje da je kazna previsoka, posebno ako se uzme u obzir da je vozač, koji je krenuo na odmor, zaspao za volanom, nije imao alkohola u krvi, a nije ni prebrzo vozio. Zbog kratkog sna za volanom, Bečlija je svojom "lančiom" udario u jednu "dačiju" čiji je vozač potom podlegao povredama.

Ministarstva pravosuđa i spoljnih poslova upravo se bore za prebacivanje Bečlije u Austriju. Pregovori ministarstava dve zemlje su u toku.

"Moramo prilagoditi presudu austrijskom zakonu", objasnio je portparol tužilaštva u Beču Tomas Večej.

Austrijsko pravosuđe mora da utvrdi koju kaznu bi Bečlija dobio u Austriji i to prenese srpskim kolegama. U Austriji za sličan slučaj predviđena je maksimalna kazna od godinu dana zatvora uslovno. Zbog toga srpska strana mora pristati na ovu blagu kaznu.

"Polazim od toga da će zahtev za prebacivanje biti pozitivno rešen", rekao je advokat zatvorenog Karl Klajn. "Ako Srbija želi da ide u pravcu EU, onda mora prilagoditi svoje krivično zakonodavstvo", poručio je on.

Niko u Beču ne veruje da će proces prebacivanja Buhera iz srpskog zatvora u Austriju biti brz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track