ZAPLENA NA HORGOŠU: U 5 termo-kutija od stiropora sakrili 68 akvarijumskih ribica, među njima i zaštićene raže FOTO
Foto: Carina Srbije

osam primeraka zaštićene vrste

ZAPLENA NA HORGOŠU: U 5 termo-kutija od stiropora sakrili 68 akvarijumskih ribica, među njima i zaštićene raže FOTO

Crna Hronika -

Carinci su 10. marta 2020. godine na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 68 akvarijumskih ribica, među kojima je osam primeraka zaštićene vrste slatkovodnih raža "Potamotrygon Motoro".

Prekršaj je otkriven kada je kasno noćas na red za ulaznu kontrolu pristigao automobil "opel zafira" pančevačke registracije, kojim je petoro državljana Srbije putovalo iz Zlina u Češkoj ka Pančevu.

foto: Carina Srbije

Na uobičajeno pitanje o tome da li imaju nešto za prijavljivanje, odgovorili su da sa sobom nose samo lični prtljag.

foto: Carina Srbije

Međutim, prilikom detaljane kontrole u prtljažnom prostoru automobila je ispod torbi sa ličnim stvarima pronađeno pet termo-kutija od stiropora, u kojima su se nalazile kese napunjene vodom, sa ukupno 68 živih primeraka akvarijumskih ribica.

foto: Carina Srbije

Među njima je pronađeno osam primeraka ugrožene vrste slatkovodnih raža "Potamotrygon Motoro", zaštićenih CITES konvencijom.

Preostale akvarijumske ribice pripadaju vrsti "Pseudotropheus Zebra", poznatijoj kao "Afrički ciklid".

foto: Carina Srbije

Protiv 42-godišnjeg Pančevca, vozača automobila, pokrenut je prekršajni postupak, a zaplenjene ribice zbrinute su u zoološkom vrtu na Paliću.

foto: Carina Srbije

Motoro raža, čije je držanje u našoj zemlji zabranjeno, u prirodi nastanjuje reke Južne Amerike, Amazon i Orinoko i može da naraste od 15-20 sm, pa do jednog metra. Zbog otrova na kaudalnom peraju domicilno stanovništvo ih smatra prilično opasnim, posebno što su sklone da se ukopavaju u pesak, gde ljudi mogu da ih nagaze.

(Kurir.rs/FOTO: Carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track