NOVE MERE U SVIM ZATVORIMA U SRBIJI: Osuđenici prave maske
Foto: Nebojša Mandić

KORONAVIRUS

NOVE MERE U SVIM ZATVORIMA U SRBIJI: Osuđenici prave maske

Crna Hronika -

Maske se šiju za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija, a šiju ih osuđenici koji su ranije prošli obuku za šivenje i krojenje

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u cilju preventivnih mera na sprečavanju širenja koronavirusa, počeli su u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice.

Maske se šiju za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija, a šiju ih osuđenici koji su ranije prošli obuku za šivenje i krojenje.

- Reč je o maskama za jednokratnu upotrebu, kao i o onima koje mogu više puta da se koriste, a namenjene su, na prvom mestu, zaposlenima i licima lišenim slobode, a zatim i licima koja dolaze u posetu, a nemaju obezbeđene maske - saopšteno je juče iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kako navode, iz zatvora u kojima se maske šiju od prošle nedelje je počela njihova distribucija i u druge kazneno-popravne zavode.

- Uprava je na ovaj način preduzela preventivne mere na sprečavanju širenja koronavirusa, a sistem izvršenja nije dodatno opteretio budžetska sredstva u ovoj situaciji - naveli su iz Uprave i objasnili da je to samo jedna od preventivnih mera koje se sprovode u ovim ustanovama od 10. marta.

U skladu s preporukama koje su izdali Infektivna klinika i Institut za javno zdravlje, u svim zavodima u Srbiji već nedelju dana sve novoprimljene osobe se izdvajaju u manje sobe na dve nedelje. Ukoliko neko bude imao znake respiratorne infekcije, biće odmah odvojen od drugih.

POJAČAN NADZOR U ZATVORIMA

  • novopridošli se izdvajaju u manje sobe na dve nedelje
  • pojačane mere higijene i dezinfekcije
  • posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu su zabranjene
  • u ostalim zavodima u narednih 14 dana posete će biti ograničene na 15 minuta
  • posetilac je obavezan da nosi masku
  • odlažu se slobodni izlasci u grad ili posete porodici
  • prijem paketa nije zabranjen
  • zaposlenima se meri temperatura

(Kurir.rs / J. S. / Foto:Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track