Najnovije vesti

BROJALI SMO MRTVE PO KUĆAMA: Jezivo svedočenje policajca koji je stigao u srpsko selo posle NAJVEĆEG MASOVNOG UBISTVA
Foto: Tanjug)

STRAHOVITE SLIKE

BROJALI SMO MRTVE PO KUĆAMA: Jezivo svedočenje policajca koji je stigao u srpsko selo posle NAJVEĆEG MASOVNOG UBISTVA

Crna Hronika

- Zabačeni sokak u Velikoj Ivanči, tela u kuća, dvorištima, ubijena beba pored majke... Ma koliki profesionalac bio, kada vidiš toliko mrtvih, i to običnih, normalnih ljudi, ne možeš da ostaneš hladan, da te ne zaboli duša! - kaže za pripadnik MUP koji je sa kolegama bio na mestu najvećeg masovnog ubistva u Srbiji, 13 žrtava Ljubiše Bogdanovića u Velikoj Ivanči 9. aprila 2013.

Priseća se tog utorka i tmurnog jutra.

- Prvu informaciju smo dobili pre šest sati ujutro. Iz mladenovačke policije i Hitne pomoći. Odmah su se ekipe iz beogradske policije, kao i MUP-a, spremile i krenule put Mladenovca. Krenuli su uviđajci, operativci iz krvnih delikata, ali i Interventna jedinica. U tom momentu još nije bila poznata sudbina ubice... - priča sagovornik.

Prva informacija bila je da je u masakru u Velikoj Ivanči ubijeno troje.

- Kako smo se vozili ka selu, stalno su stizali podaci koji su nas sve više uznemiravali. Posle početnih troje mrtvih, javljeno je da je petoro ubijeno, pa osmoro... Svaki novi poziv ledio nam je krv u žilama, jer smo znali da javljaju samo više žrtava - kaže on.

Koliko su se vozili do Velike Ivanče, udaljene nekih sedamdesetak kilometara od centrale MUP-a, ne može da se priseti, ali u nekim momentima mislio je da lete, dok su u sledećem trenutku sekunde prolazile kao večnost.

- Pre nego što smo stigli do mesta zločina, javljeno nam je da je ubica ranio i sebe, da ga voze u bolnicu, te se Interventna jedinica vratila jer nije bilo potrebe za njenim angažovanjem - navodi naš sagovornik i dodaje da je mladenovačka policija bila sposobna da sama obezbedi lice mesta, što su i pokazali na terenu.

Ono što su zatekli u Velikoj Ivanči, u komšiluku Ljubiše Bogdanovića, međutim, niko od njih nije očekivao ni u najgorim noćnim morama.

- Bilo je kao u horor filmu! Jezivo! Išli smo od dvorišta do dvorišta, od kuće do kuće, pritom obilazeći svaku sobu. Prvo da prebrojimo mrtve, a živi, ubica i njegova supruga, bili su prevezeni u bolnicu - kaže pripadnik MUP.

Neke žrtve Bogdanović je ubio u dvorištu, ali je većinu usmrtio dok su spavali.

- Krenuo je od svoje kuće, pa gde je koga zatekao. Većina je bila u svojim krevetima. Spavali su, niko od njih nije mogao da mu pruži otpor. U kući prvog komšije, što bi se reklo preko plota, ubio je bebu. Malo dete koje je spavalo s majkom. Stariju ženu, koja je tek ustala kako smo pretpostavili, ubio je kada je krenula da se umije na česmi u dvorištu. Ubio je starca u krevetu koji se tek probudio i uključio televizor, ženu koja je ispratila muža na posao i verovatno je htela da se vrati da još malo odspava - priseća se ovaj policajac.

foto: Vladimir Šporčić, Nebojša Mandić

Ni sam ne zna koliko su dugo bili na terenu. Trebalo je detaljno pregledati sve žrtve, svaku kuću, dvorište, razgovarati sa svedocima, sa onima koji su "pretekli".

- Ubica je preminuo posle nekoliko dana, i to je policijski završena priča. Ubica je mrtav - napominje on.

Međutim, nikada se nije utvrdilo zašto je Bogdanović krenuo u najveći krvavi pohod u Srbiji?

- Činjenica je da je 13 ljudi, među kojima je bila i beba, ubijeno, stradalo bez ikakvog razloga i moramo da nastojimo da se slučaj Velika Ivanča nikada ne ponovi - konstatuje.

Uviđaju u Velikoj Ivančli prisustvovao je ceo tadašnji vrh MUP-a, na čelu sa direktorom Miloradom Veljkovićem. Svi načelnici iz MUP-a i PU za grad Beograd takođe su bili na terenu.

- Nikada nisam video toliko novinara kao u Velikoj Ivanči. Ne samo domaći mediji, već i svi svetski su bili na terenu i izveštavali o masakru u selu. Ubistvo je odjeknulo u svetu. Samo da se ne ponovi!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...