NASILJE NAD SRBIMA: Zapaljena kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

nezaštićeni

NASILJE NAD SRBIMA: Zapaljena kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

Crna Hronika -

BEOGRAD - Ministar za zajednice i povratak Kosova Dalibor Jevtić saopštio je da su danas nepoznati počinioci podmetnuli požar u kući u selu Novake kod Prizrena u kome trenutno živi 15 Srba.

U saopštenju se navodi da je požar podmetut u kući pokojnog Momira Stanojevića, a malobrojne komšije su zahvaljujući brzoj reakciji uspele da ugase požar, i vatrogasna jedinica i policija su nakon toga stigli na lice mesta i obavili uviđaj.

"U selo često dolaze nepoznata lica, najčešće mlađi Albanci, koji nas provociraju na različite načine, pljačkaju i za to nikome ne odgovaraju. Potpuno smo bespomoćni i nezaštićeni", kazali su meštani tog sela, a prenelo ministarstvo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nemanja Pančić

Dalibor Jevtić je naveo da je to treći u nizu napad na imovinu Srba u tom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 srpskih kuća, a naglasio je da posebno zabrinjava izostanak oštre reakcije nadležnih institucija ali i sveopšte javnosti na Kosovu.

"Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova", ocenio je Jevtić.

U saopštenju se podseća da je to ministarstvo izgradilo 67 kuća za povratnike u selu Novake, da su se prvi povratnici vratili 2003. godine, ali da je posle martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu 2004. godine u selu ostalo još svega 15 srpskih porodica.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track