U KOLUMBIJI UBIJEN SARADNIK KEKINOG KLANA? Otkriveni novi DETALJI LIKVIDACIJE SRBINA Dejana Stanimirovića Markosa
Foto: Privatna Arhiva, Policia Nacional Kolumbia

istraga

U KOLUMBIJI UBIJEN SARADNIK KEKINOG KLANA? Otkriveni novi DETALJI LIKVIDACIJE SRBINA Dejana Stanimirovića Markosa

Crna Hronika -

Srbin Dejan Stanimirović (45), zvani Markos, koji je 1. aprila ubijen u Kolumbiji, navodno je bio pripadnik Kekine grupe, koja, kako prenose kolumbijski mediji, švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju.

Kekinu grupu je, podsetimo, prema podacima policijske bele knjige o organizovanom kriminalu, devedesetih godina osnovao Dejan Stojanović Keka sa Novog Beograda, a grupa je bila poznata po brutalnosti i surovosti, a neki su Kekinu grupu u to vreme zvali i „gospodarima narko-tržišta u Srbiji“.

Međutim, Keka je 2006. otišao iz Srbije, a za njim ne postoji poternica naše države, i veruje se da je u Južnoj Americi.

Otišao iz Srbije  pre 14 godina... Dejan Stojanović Keka
Otišao iz Srbije pre 14 godina... Dejan Stojanović Kekafoto: Privatna Arhiva

- Kolumbijske vlasti utvrdile su da je Stanimirović došao u tu državu sa još dvojicom muškaraca iz Srbije i da su oni deo kriminalne grupe koja sebe naziva Kekina grupa. U zemlju su ušli prvih dana decembra prošle godine, kako bi obezbedili i nadgledali ogromnu pošiljku kokaina za balkanski kartel - preneli su mediji.

Istražitelji, kako navode, otkrili su i da su Markos i dvojica neimenovanih Srba u Kolumbiju došli sa 300.000 evra u kešu, a da je taj novac trebalo da posluži kao kapara u pregovorima za kupovinu kokaina.

Likvidiran u Kolumbiji... Dejan Stanimirović Markos
Likvidiran u Kolumbiji... Dejan Stanimirović Markosfoto: Policia Nacional Kolumbia

- Dvojica muškaraca koji su bili s Markosom najverovatnije su se vratili u Evropu, i to s kupljenim kokainom. Stanimirović je ostao u zemlji, navodno da obezbedi još jednu pošiljku. On je krajem marta kako se pretpostavlja trebalo da se vrati u Evropu, ali je zbog zatvaranja granica usled pandemije morao da ostane u Kolumbiji.

Odseo je kod tamošnjeg narko-bosa s nadimkom Vojnik, a u njegovoj kući je i nastradao pod još uvek nejasnim okolnostima - rekli su izvori, navodeći da policija još uvek pokušava da uđe u trag ruti kojom su Srbi prevezli robu u Evropu.

Balkanski kartel

NAJJAČA GRUPA ZA ŠVERC KOKAINA

foto: Kurir

Evropska agencija za borbu protiv droge, koja radi s kolumbijskom policijom na rešavanju Stanimirovićevog ubistva, ali i otkrivanju rute šverca droge, otkrila je da poslednjih meseci dve velike grupe kupuju kokain od kolumbijskih kartela. Jedna od njih je navodno balkanski kartel, koji se smatra najjačom i najopasnijom mrežom za trgovinu drogom ka Evropi. - U njemu su ljudi iz Hrvatske, Srbije, Bosne, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Albanije i Rumunije, a godišnje prevoze između 250 i 500 tona kokaina. Funkcionišu tako što pošalju izaslanike da unapred ugovore količinu i kvalitet kokaina i ugovore transport - otkrili su istražitelji.

Oni navode i da u istrazi učestvuju zajedno kolumbijska policija i Evropska agencija za borbu protiv droge, jer je Stanimirović godinama bio jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi.

S druge strane, porodica i advokat Stanimirovića tvrde da je on bio sportista, a ne narko-diler, te da je posredi greška.

Propala pošiljka

ZAPLENA NA KARIBIMA

foto: Uprava policije CG

Crnogorski mediji nedavno su objavili da je Dejan Stanimirović stajao iza pošiljke kokaina koja je u februaru zaplenjena na Karibima, a koja je bila teška 5,7 tona. - Bio je jedna od veza Evrope i Južne Amerike i njegov zadatak bio je uspostavljanje kontakata i utvrđivanje novih ruta za šverc. Sa ovom grupom navodno se dovode u vezu i dve akcije od prošle godine - jedna u kojoj je u Kolumbiji uhapšeno 16 osoba sa više tona kokaina i dva miliona evra, kao i prethodna, u kojoj je na jahti koja je putovala od Kariba do kopnenog dela Evrope nađeno 850 kilograma kokaina - navode oni.

- Dejanova smrt još uvek nije zvanično potvrđena porodici. Sumnjam u sve što kolumbijski mediji pišu i znam da on nema nikakve veze s Kekom - kaže Aleksandar Šćekić, zastupnik porodice Stanimirović.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Privatna Arhiva, Policia Nacional Kolumbia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track