STEFANA (18) SU UBILI ISPRED KLUBA BRODOLOM JER JE BRANIO BRATA: Presudili mu udarcima u glavu a sve počelo BEZ RAZLOGA!
Foto: Facebook

TUGA

STEFANA (18) SU UBILI ISPRED KLUBA BRODOLOM JER JE BRANIO BRATA: Presudili mu udarcima u glavu a sve počelo BEZ RAZLOGA!

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Smederevu, kako "Novosti" saznaju, podiglo je optužnicu protiv Nikole B. (20) i Mitra P. (20) iz Velike Plane zbog prebijanja nasmrt Stefana Filića (18). Tužilaštvo ih tereti za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora pa do doživotne robije. Sada predstoji ispitivanje optužnice, a ukoliko je Viši sud u Smederevu potvrdi, biće zakazano suđenje.

Nikola B. i Mitar P. optužnicom se terete da su 2. februara u Velikoj Plani, ispred kluba "Brodolom", bez povoda pretukli Stefana, koji je bio u društvu svog šesnaestogodišnjeg brata. Kako se tvrdi, mladića su više puta udarili pesnicama u glavu, posle čega je pao na zemlju. Dok je ležao, kako se navodi u optužnici, Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Stefan je odmah prebačen u bolnicu, gde je preminuo 30 sati kasnije.

Posle obdukcije i veštačenja povreda, koje su obavili lekari Instituta za sudsku medicinu, ustanovljeno je da su udarci u glavu bili fatalni.

- Veštačenje je pokazalo da je Stefan preminuo od posledica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi u mozak, odnosno da su udarci koje je zadobio za ishod imali smrt. Na osnovu ovoga, okrivljeni se terete za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu - rečeno je za "Novosti" u Višem tužilaštvu u Smederevu.

Sve se odigralo u ranim jutarnjim satima dok su Stefan i njegov brat, sa još nekoliko maloletnika, čekali taksi ispred kluba kako bi otišli kući u Staro Selo. Iz kluba su izašli Nikola B. i Mitar P. i bez razloga počeli da maltretiraju Stefanovog brata. Kako je navedeno u optužnici, Stefan se umešao i zamolio ih da ga ostave na miru, ali su oni nasrnuli na njega i počeli da ga tuku.

Stefan je u palanačku bolnicu stigao bez vitalnih funkcija, i odmah je prebačen u Urgentni centar, ali i pored svih napora lekara, nije dolazio svesti.

Napadači su pobegli sa lica mesta, a uhapšeni su nekoliko sati kasnije. U početku im se na teret stavljalo krivično delo nanošenje teških telesnih povreda. Posle Stefanove smrti, slučaj je preuzelo smederevsko Više tužilaštvo i pokrenulo istragu zbog teškog ubistva, a kvalifikacija nije promenjena ni u optužnici.

Nikola B. je na saslušanju pred tužiocem delimično potvrdio događaj, ali je to predstavio tučom. Mitar P. je negirao umešanost. Podvrgnuti su neuropsihijatrijskom veštačenju, jer su tog jutra bili pod uticajem alkohola. Rezultat je da su bili umanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Prebijanje je, inače, snimila kamera kluba "Brodolom", a snimak je u Tužilaštvu. Osim šest svedoka, pred tužiocem je o kobnoj noći svedočio i maloletni brat pokojnog mladića, kao i njihov otac Nenad Filić.

Stefan je bio maturant i odličan učenik srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani. Građani Velike Plane, nakon ubistva, organizovali su protestno okupljanje, a školska uprava i drugovi su, u znak sećanja, posadili drvo u dvorištu škole i objavili dokumentarni film o Filiću.

EKSPRESAN POSTUPAK

Uprkos otežanim uslovima i vanrednom stanju, zbog uznemirenja javnosti, istraga u smederevskom tužilaštvu je završena za tri meseca, uključujući i sva veštačenja koja je tužilac tražio. Na nalaz obdukcije čekalo se dva meseca, a na veštačenje povreda manje od mesec dana.

BILI NASILNI I RANIJE

Iako krivično delo teško ubistvo predviđa i kaznu doživotnog zatvora, ona se ne može izreći okrivljenima koji u trenutku izvršenja dela imaju manje od 21 godine. Inače, okrivljeni su imali i ranije sukobe sa zakonom. Nikola je bio osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda, ali je ta krivična prijava odbačena, a u toku je postupak za nasilničko ponašanje. Mitar je odranije osumnjičen za posedovanje droge, dok je za premlaćivanja jednog mladića bio kažnjen društveno korisnim radom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track