Šarićevom saradniku pet godina zatvora

Banjaluka

Šarićevom saradniku pet godina zatvora

Crna Hronika -
Zoran Ćopić osuđen je na pet godina zatvora zbog toga što je u Republici Srpskoj prao Šarićev novac

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci osudio je danas Zorana Ćopića, saradnika narkobosa Darka Šarića, na pet godina zatvora zbog toga što je u Republici Srpskoj prao Šarićev novac, stečen prodajom droge.

Sud je na četiri meseca zatvora osudio i Draga Nižolu, Ćopićevog bliskog poslovnog saradnika. Ukoliko presuda banjalučkog Okružnog suda postane pravosnažna, Ćopiću će trajno biti oduzeta imovina u vrednosti od 20 miliona maraka (oko deset miliona evra).

Ćopić je optužen da je od 2008. do polovine 2010. godine u RS oprao veću količinu novca stečenog prodajom droge narko-bosa Darka Šarića iz Srbije. U optužnici se navodi da je Ćopić prao novac udružujući se sa više osoba, među kojima je i Drago Nižola, direktor banjalučkog "Aviorenta".

U toj grupi bio je i direktor "Agrokopa" Ljubo Mrđen, koji je ranije osuđen na šest meseci zatvora na osnovu priznanja krivice. Oprani novac korišćen je za kupovinu određenih firmi u RS, među kojima je i Fabrika šećera u Bijeljini.

Prema optužnici, Ćopić je dogovarao isplatu velikih količina novca, stečenog prodajom droge, koji je iz of-šor kompanija u Šarićevom vlasništvu prebacivan na račune banjalučkog "Agrokopa".

Taj novac zatim je ubacivan u u legalne tokove, tako što su njime kupovana određena preduzeća u RS. Optužnica protiv Ćopića, Nižole i Mrđena podignuta je 21. septembra 2011. godine. Suđenje je počelo 6. novembra 2011. godine, kada je i razdvojen postupak protiv Mrđena, koji je priznao krivicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja