Najnovije vesti

KO JE BIO ALAN KOŽAR, SARADNIK LUKE BOJOVIĆA: Vođu najjačeg barskog klana povezivali sa ubistvom Slobodana Šaranovića
Foto: Profimedia, Youtube printscreen, EPA/Ilustracija

ubistvo

KO JE BIO ALAN KOŽAR, SARADNIK LUKE BOJOVIĆA: Vođu najjačeg barskog klana povezivali sa ubistvom Slobodana Šaranovića

Crna Hronika

Crnogorski pravosudni organi tražili su ga međunarodnom poternicom, raspisanom po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teška krivična dela.

Prema policijskim podacima, Kožar je bio godinama unazad vođa najjačeg barskog kriminalnog klana, koji usko sarađuje sa škaljarcima i zemuncima.

SDT ga tereti da je 2016. godine organizovao kriminalnu grupu u Baru i Budvi čiji pripadnici su postali Nišlija Milan Dinić i neke i dalje nepoznate osobe, a čiji zadatak je bio da ubiju Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

"Da bi se u decembru 2016. godine u Baru okrivljeni Kožar Alan sastao sa Dinić Milanom i istom predao pištolj marke "glok" i 15 metaka i mobilni telefon marke "blackbarry" sa sim karticom i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranović Slobodana, da bi 24.12.2016. godine Dinić Milan tražio da se sastane sa sada pokojnim Šaranović Slobodanom, kojem je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa sim karticom", pisalo je u tužilačkim spisima.

Šaranović je ubijen nekoliko meseci kasnije - 11. marta 2017. godine, ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica.

Ubice su crnim BMW-om prišle Šaranoviću s leđa i pucale u njega iz dva različita oružja. Policija je dan kasnije pronašla zapaljen automobil i automatsku pušku, koji su veštačeni.

Prema pisanju domaćih i regionalnih medija, ali i operativnim podacima službi bezbednosti, Kožar je bio čovek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Porodice Bojović i Šaranović godinama ratuju, a u tom ratu stradalo je više osoba. Ubijeni Slobodan Šaranović teretio se za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata. Navodno, to ubistvo naručio je iz osvete zbog ubistva svog brata Branislava.

Luka Bojović bio je u prijateljskim kontaktima sa barskom kriminalnom grupom koju je predvodio stradali Luka Đurović. Upravo Kožar je, prema sumnjama istražitelja, preuzeo taj klan nakon što je Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Kožaru se sudilo zbog optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog oficira u Baru Ivana Đokovića.

Izdržao je kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci, na koju je osuđen zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela "Splendid" u Bečićima i pokušaja iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Blizak prijatelj Kožara, Baranin Zijad Nurković (24) ranjen je prošle godine u Malagi, naočigled supruge i dvogodišnje ćerke.

Nurković je nakon što je pogođen u glavu prebačen u bolnicu, ali je preminuo.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...