Najnovije vesti

SPEKTAKULARNO HAPŠENJE SRBINA U ŠPANIJI: Pogledajte munjevit upad specijalaca u jazbinu Pink pantera i Anđela pakla!
Foto: printscreen YT

dugo praćeni

SPEKTAKULARNO HAPŠENJE SRBINA U ŠPANIJI: Pogledajte munjevit upad specijalaca u jazbinu Pink pantera i Anđela pakla!

Crna Hronika

U akciji španske policije na Tenerifima je uhapšen državljanin Srbije za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu zbog sumnje da se radi o članu, a možda čak i jednom od vođa ozloglašene kriminalne grupe "Pink Panter".

Srbin je uhapšen 24. avgusta zajedno sa još pet članova ozloglašene moto-grupe "Anđeli pakla". Policija je Srbina uhapsila nakon što je "prekontrolisao" jednu od dve ogromne plantaže marihuane koje su držali "Anđeli pakla" na Tenerifima. Naoružani do zuba, policajci su upali u stanove u kojima su boravili članovi ozloglašene moto grupe i privela šest osoba, među kojima i našeg državljanina.

U akciji "Vepar-Vulkan" slobode su lišena i dva državljana Nemačke i državljani Poljske, Francuske i Španije. Njima se na teret stavljaju brojna krivična dela među kojima su i trgovina drogom i iznuda. Meštani Tenerifa uznemireni su nakon hapšenja. Iako je banda "Anđeli pakla" veoma aktivna u Španiji više od decenije, poslednjih godina grupa je bila u "tihom hodu". Međutim, kako tvrde izvori iz policije, nije istina da "anđeli" nisu radili, već su samo vešto izbegavali policiju i dobro maskirali tragove... Policijska akcija u kojoj je uhapšen i naš državljanin trajala je godinu dana.

Kako ih prepoznati

Zaštitni znak ove bajkerske grupe je "glava smrti", odnosno lobanja sa plamenom kacigom, koju je osmislio nekadašnji vođa ogranka iz San Franciska, Frenk Sadilek. Karakteristične su i crveno-bele oznake. Na beloj pozadini, crvenim slovima ispisani su ime kluba, zemlja iz koje potiču, funkcija u grupi i naziv grada. Članovi kluba nose povez koji upućuje na njihov položaj ili čin u okviru organizacije. Neki od njih imaju i skraćenicu "AFFA", koja označava njihovu doživotnu pripadnost klubu ("Angels Forever; Forever Angels"). Članovi "Anđela" koji su počinili ubistvo na prslucima nose natpis "filthy few". Doskora u većini evropskih država tu oznaku nisu ni krili. Međutim, u poslednjih godina u većini država su te oznake zabranjene.

Španska policija je, naime, u saradnji sa kolegama iz Danske, Nemačke i Norveške od septembra prošle godine pratila osumnjičene i čekala povoljan trenutak da ih pohapsi. U munjevitoj akciji juče su upali u njihovu jazbinu i "anđelima" stavili lisice na ruke. Kako kažu, svi imaju bogat kriminalni dosije, a osuđivani su i hapšeni zbog trgovine narkoticima i ljudima, iznude, pronevere, pranja novca...

Članovi međunarodne moto-bande, u kojoj se krio i Srbin, nisu skloni samo krijumčarenju i iznudama. Mnogi od njih su optuženi i za ubistva, a karakteriše ih prek karakter i ljubav prema nasilju. U Španiji često ulaze u sukobe sa drugim bandama, koji se završe tako što im demoliraju lokale koji su pod njihovom kontrolom. Najviše ovakvih obračuna zabeleženo je u Marbelji, a ova banda zadala je brojne glavobolje tamošnjim policajcima. U proteklih desetak godina organizovano je više policijskih akcija, a pravdi je privedeno oko 50 ljudi.

U akciji koja je izvedena 2009. godine uhapšeno je 25 članova "Anđela pakla" širom zemlje. Četiri godine kasnije na Majorki je palo još 25 članova. Njima se, za razliku od prethodno uhapšenih, na teret stavljalo i ubistvo. U toj akciji je pao i Nemac Frank Hanebut, koji slovi za vođu bande na Majorki. Početkom ove godine on je osuđen na 13 godina zatvora. Istetovirani džin je, kada je poslat u zatvor 2013. godine, sa osmehom zahvalio policiji i rekao: "Samo ste mi produžili godišnji odmor".

"Anđeli pakla" u Marbelji narodu uteruju strah u kosti jer svako malo ulaze u stravične obračune sa pripadnicima drugih bandi. Demoliranje klubova i ulične tuče im nisu strani, a najviše uživaju kada nekog iz protivničke bande prevuku kod sebe. Još veći im je gušt kada ukadu robu od neprijatelja. Iako je "sedište" bande u Barseloni, istina je da najviše operišu u regiji Kosta del Sol, kod nas poznatijoj kao Obala Sunca.

Članove ovog moto-kluba, čiji članovi voze prvenstveno motocikle Harli Dejvidson, ima i u Srbiji. Pominjanje ove kriminalne bande u našoj zemlji počelo je sredinom 2013. Vođa "Anđela pakla" iz Turske, koji je zadužen za region kom pripada i Srbija, posetio je našu zemlju sa svojom svitom i tom prilikom tražio je nekog ko bi postao lider. Njegov cilj bio je da što pre u Beogradu organizuje ogranak i ubrzo je ideja sprovedena u delo.

Nacistički simboli

Španski mediji podsetili su i na policijsku akciju iz februara 2019., kada je izvršen upad u čak 13 skloništa bande u Taragoni i Barseloni. Tom prilikom pronađena je veća količina droge i oružja, kompjuteri i mobilni telefoni, ali i predmeti sa nacističkim i fašističkim simbolima. Tom prilikom je privedeno 19 ljudi, ali samo je protiv dvoje podignuta optužnica... Ostali su nakon samo 48 sati izašli na slobodu.

Kako su tada pisali mediji, vođa turskih "Anđela pakla" Nedžati Arabači, među motociklistima je tražio nekoga ko je uticajan i ko može da kontroliše masu. Izbor je pao na Miljana Vukovića koji je u to vreme bio vođa "United Force" navijačke grupe Rada sa Banjice, preneli su tada vest domaći mediji. Brzo su se dogovorili, a iz Turske je za osnivanje ogranka bajkerske bande stigla pozamašna suma novca.

Anđeli pakla u Srbiji imaju oko 30 odanih članova. Jedni u grupu ulaze zbog prestiža da bi dobili nadaleko čuveni prsluk koji svuda u svetu uteruje strah u kosti, a drugi iz interesa, jer iz inostranstva daju velike sume novca da se njihovi ogranci održe.

Kurir.rs/Telegraf

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...