ŠOK OTKRIĆE SARAJEVSKOG PORTALA: Vođa klana Amerika Zoran Jakšić još uvek poseduje pasoš BiH na ime Nikola Marjanović
Foto: Printscreen

nije poništen

ŠOK OTKRIĆE SARAJEVSKOG PORTALA: Vođa klana Amerika Zoran Jakšić još uvek poseduje pasoš BiH na ime Nikola Marjanović

Crna Hronika -

SARAJEVO - Vođa narko kartela "Amerika" Zoran Jakšić još poseduje validan bosanskohercegovački pasoš, izdat na ime Nikola Marjanović, objavio je sarajevski portal Istraga.

"Iako je prošle godine u Peruu osuđen na 25 godina robije zbog trgovine kokainom i uprkos činjenici da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još pre četiri godine o svemu obavestila Tužilašvo BiH i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), pasoš izdat na ime Nikole Marjanovića sa fotografijom Jakšića nije poništen", piše taj portal.

foto: Facebook

MUP HNK u Mostaru Jakšiću, narko bosu iz Srbije, izdao je pasoš BiH 18. marta 2015, a šest dana ranije i ličnu kartu BiH.

"Živ – važeći", piše u rubrici status osobe u bazi Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA), kada se unese ime Nikola Marjanović, s tim da je na dokumentu fotografija Zorana Jakšića.

Jakšić je, kako je nedavno objavio KRIK, pre nego što je 2016. uhapšen u Peruu, koristio 40 identiteta.

Prilikom hapšenja, kako su tada objavili peruanski mediji, Jakšić je imao "lažni bosanskohercegovački pasoš".

Odmah posle hapšenja Jakšića, označenog kao vođe klana "Amerika", koji je kokain iz Perua krijumčario u Evropu, policijske agencije BiH su zvanično obaveštene da je kod njega pronadjen pasoš izdat u Mostaru.

Tri meseca kasnije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Agencija za istrage i zaštitu je provela (SIPA) akciju "Papirus" zbog "organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim delom krivotvorenje isprave i overavanje neistinitog sadržaja".

foto: peruanski medij

Predmet je ubrzo preuzelo Tužilaštvo BiH, koje je tokom 2017. i 2018. godine podiglo tri optužnice zbog izdavanja dokumenata BiH kriminalcima iz regiona, ali nijeda od tih optužnica nije se odnosila na izdavanje pasoša Zoranu Jakšiću, vodji "klana Amerika".

Portal Istraga navodi da pasoš izdat Jakšiću nije jedini važeći pasoš koji su institucije BiH izdale "belosvetskim kriminalcima".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja